2017. november 10. | 12:56

A mindössze 19 éves brit pilóta korábban már ült F1-es autóban, de az nem versenyhétvégén volt. A Force India ad neki lehetőséget a Brazil Nagydíjon.

George Russel 1998. február 15-én King’s Lynn-ben született. Kapcsolata az autósporttal 2006-ban kezdődött el, akkor kezdett gokartozni. 2009-ig két bajnoki címet is szerzett, MSA brit bajnok és brit nyílt bajnok volt. 2010-ben eligazolt a Rotax Mini Max kategóriába, ahol szintén nagyon eredményesen szerepelt. A sikereknek köszönhetően 2011-ben már a KF3 osztályban szerepelt, megnyerte a SKUSA Supernationals címet, ez mellett pedig CIK-FIA európai bajnokká is avanzsált. 2012-ben megvédte címét, majd egy évvel később a KF1 CIK-FIA világbajnokságban vett részt, ahol év végén a 19. helyet szerezte meg.
George Russel: 2017 az ő éve

2014-ben George Russel a Formula Renault 2.0 Alps bajnokságban folytatta. A Koiranen GP-hez írt alá, némi huzavona után. A bajnokságban a negyedik helyen végzett, egy dobogós helyet szerzett Ausztriában. Az év azonbn ezzel még nem ért véget azonban számára. A BRDC Formula 4 bajnokságban indult még, amit meg is nyert három ponttal a második helyezett előtt. Teljesítményének köszönhetően lehetősége nyílt tesztelni egy GP3-as autót az Arden Motorsporttal Abu Dhabi-ban. 2014 decemberében Russel megnyerte a McLaren Autosport BRDC díjat, ami pénzjutalommal és egy F1-es tesztlehetőséggel járt együtt. 2015 februárjában csatlakozott a brit Racing Drivers „Club SuperStars” programjához. Ő volt a legfiatalabb. Majd megérkezett a Formula 3-ba ahol olyan versenyzőkkel ment együtt, mint Charles Leclerc és Antonio Giovinazzi. Itt egy győzelmet és két dobogós helyet szerzett. A bajnokságban összetettben a hatodi helyen végzett, az újoncok között pedig második lett. 2016-ban átszerződött a Hitech GP csapathoz, ahol kétszer tudott nyerni és végül a pontverseny harmadik helyét csípte meg.
George Russel: Augusztusi teszt a Hungaroringen

2017 januárjában aláírt az ART GP-hez, akiknél már korábban tesztelt. A szezon szenzációsan alakult számára, megnyerte a hazai versenyét és győzött Ausztriában, Olaszországban és Belgiumban is. Mindezek fényében nem is csoda, hogy simán nyerte meg a bajnokságot. Emellett más szempontból is remek éve volt, ugyanis szintén januárban szerződést kötött a Mercedes F1-es csapatával, és csatlakozott a Mercedes fiatal tehetségeket támogató programjához. Augusztus első két napján pedig a Hungaroringen tesztelhette az idei abszolút világbajnok autót, több mint 200 kört tett meg vele. Ennek a folyamatos nagyszerű teljesítménynek köszönhetően kap most lehetőséget a szintén Mercedes motort használó Force India csapattól. Még mindig csak 19 éves George Russel már a pályabejáráson is túlesett új csapatával. Péntek délután 1 órakor kezdődik az első szabadedzés, amelyen Russel is részt vesz, illetve a tervek szerint az Abu Dhabi versenyen is lehetőséget kap tesztelni.
George Russel: A Force India adott neki lehetőséget

Még egy fejlemény a Forma-1 világából: a McLaren és Zak Brown igazgató kijelentette, hogy következő szezonban Jenson Button tartalék és tesztpilóta szerepét Lando Norris veszi át, aki jövő héten lesz 18 éves. Norris idén megnyerte a Formula 3-as bajnokságot Európában és jövőre valószínűleg az F2-ben fog versenyezni. Zak Brown elmondta, hogy mindent megtesznek, hogy F1-es pilóta lehessen belőle. A teszteken nagyon jól ment a McLaren Hondával, így bizonyította tehetségét. Nincs mese, tényleg küszöbön a generáció váltás. Fotók: George Russel Facebook Forrás:
  • Címkék:
  • F1