Már az időmérő edzést is Lewis Hamilton uralta. A versenyen a három topcsapat autói kerültek az első sorokba, a Mercedes brit pilótája mellől Max Verstappen indult, míg Sebastian Vettel ideje „csak” a második sorra volt elég, így megkapta maga mellé Valtteri Bottast. Az ötödik helyről Kimi Räikkönen, a hatodikról Daniel Ricciardo várta a lámpák kialvását a látványos, szingapúri utcai pályán. Az első tízbe még Perez, Grosjean, Ocon és Hülkenberg fért be, és mivel senki nem kapott büntetést, így ez maradt a rajtsorrend is.

A mezőny hátsó része a második kanyar előtt fentről fotózva

A két Force India már a rajtot követően  nagyon közel volt egymáshoz

 

Nagyobb összegben mertem volna fogadni arra, hogy az első körben előkerül a sárga zászló. Végül több is lett, mert a biztonsági autó már a 61 körös futam legelején bejött, ugyanis Esteban Ocon falat fogott, miután Sergio Pérez finoman kiterelte őt a második kanyart követően. A csapatvezetésnél ezzel betelt a pohár, a következő futamtól nem engedik pilótáikat egymás ellen versenyezni a pályán. Érthető a reakció, mert ez a baráti lökdösődés bizony 10-12 pontjába került a csapatnak.

Az eset előtt Vettel még tudott előzni egyet, így feljött a második helyre. A negyedik kör végén kiállt a biztonsági autó, és folytatódhatott a verseny. Az első hármas kezdett meglépni, majd Vettel megfutotta a verseny leggyorsabb körét, amit a brit pilóta nem hagyott annyiban és keményen rákontrázott.

Biztonsági autó a mezőny előtt

A biztonsági autó már az első körben pályára gurult

 

Az élmezőny hiperlágyakon, a középmezőny ultralágyakon körözött. A kerékcseréket Vettel kezdte meg a 15. körben, aki a hetedik helyre, Pérez mögé ért vissza a kapott ultralágyakon. A Mercedes gyorsan válaszolt és kihozták Hamiltont a következő körben, aki lágyakat kapott és az ötödik pozíciót fogta meg a boxkiállást követően. Vettel a következő körben megelőzte a Force Indiát és mehetett a brit után.

Verstappen a kiállást követően lágy gumikon körözött tovább, ráadásul a kerékcseréje annyira jól sikerült, hogy Vettel mellé ért vissza, akit egy kis keménykedéssel sikerült is megelőznie.

Ekkor Räikkönen vezetett Ricciardo előtt, de egyikük sem járt még a boxban, így ez semmit nem jelentett. A 23. körben aztán a finn is lágygumikat kapott, aki a kerékcsere után a hatodik helyre tudott visszajönni. Ezután egy ideig  az ausztrál vezetett, de a 28. körben ő is kijött, vagyis féltávon az első hat pilóta már le is tudta a kerékcseréjét. A sorrend ekkor ez volt: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Räikkönen és Ricciardo.

Vettel csatája Verstappennel oldalról fotózva

Sebastian Vettel harca Max Verstappennel

 

Vettel szemmel láthatóan szenvedett az ultralágyakon, csak autózott Verstappen mögött, de nem tudott közelebb kerülni hozzá. Ricciardo viszont közelebb került a Ferrari finn pilótájához, de még így is több, mint 10 másodperc volt köztük a távolság.

A 34. körben Pérez Sirotkinnal ütközött a tizenharmadik helyért vívott csata közben, ami miatt a Force India defektet kapott. Nem sokkal ezután Ricciardo megfutotta a verseny leggyorsabb körét, miközben Räikkönent üldözte.

A 38. körben Hamilton utolérte Sirotkint és Grosjeant, akik annyira el voltak foglalva a csatájukkal, hogy nem vették észre tükrükben a britet. Ezalatt megérkezett rájuk Verstappen is, bár előzni nem tudott.

Közben elkezdték kiosztani a büntetéseket is: Grosjean két manőverét is vizsgálták, amelyekért végül 5 másodperc büntetést róttak ki rá, Pérez pedig áthajtásos büntetést kapott a Sirotkinos eset miatt.

A csaták intenzitása később sem csökkent: Hartley majdnem összeakadt a Williams orosz versenyzőjével, de elkerülte a kontaktot, inkább a falat vette érintőre, ami egy kicsit le is lassította.

A Red Bull hollandja közeledett Hamiltonra, miközben Bottas, Räikkönen és Ricciardo szorosan követték egymást, de előzni egyikőjük sem tudott.

Az utolsó körökben már nem változott a helyzet, a 11. Szingapúri Nagydíjat végül Lewis Hamilton nyerte rajt cél győzelemmel Max Verstappen és Sebastian Vettel előtt. Bottas, Räikkönen, Ricciardo, Alonso, Sainz, Leclerc és Hülkenberg szerzett még pontokat ezen a hétvégén.

Az összetett állásának élmezőnye:

  1. Lewis Hamilton 281 pont
  2. Sebastian Vettel 241 pont
  3. Kimi Räikkönen 174 pont
  4. Valtteri Bottas 171 pont
  5. Max Verstappen 148 pont
  6. Daniel Ricciardo 126 pont

A top csapatok sorrendje:

  1. Mercedes 452 pont
  2. Ferrari 415 pont
  3. Aston Martin Red Bull Racing 274 pont

Forrás/ Fotók: