HunGarian Baja – szépszámú magyar induló

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Péntek délután kezdetét vette a HunGarian Baja, ahol az autós-motoros világkupás küzdelmek mellett az IOBC-sorozat magyar motorosai és side by side versenyzői is teljesítették az első, bemelegítő szakaszt.

Elrajtolt a HunGarian Baja

Az Alapjárat a HunGarian Baján is ott van!

Valóban csak ráhangolódásról van szó, hiszen a pénteki 11,5 km-es mért szakasz elenyésző a szombati nap több száz kilométeres etapjához képest, mely az IOBC-os (International Open Baja Cup) pilótákra várt. A buggy-k mezőnyében ez legjobban a Kovács György – Takács Antal párosnak ízlett, a HunGarian Baján másodjára elrajtoló fiúk összetettben a negyedik helyről várhatják a folytatást. A jókedvű srácok elsődlegesen célba szeretnének érni, de titkon azért egy dobogóban is reménykednek. Mögöttük Jobbágy Ákosék és Gyimóti Péterék fértek be a népes mezőny első tíz versenyzője közé, ám ezen sorok születésekor a veszprémi térségben komoly vihar van készülőben - ez pedig alaposan felboríthatja az erőviszonyokat. A motorosok között is.

Sokan kíváncsiak voltak a rajtra

A quadosok szolgáltatták a showt a rajtnál

Hodola Richárd ezúttal a világkupába nevezett, és a hetedik helyről várja a folytatást. Ám legtöbb hazai kétkerekűt szintén az IOBC sorozatban kell keresnünk, hiszen a három pilótát felvonultató Laller Racing Dakar Teamen (Horváth Lajos „Laller, Kárpáti Péter, Pajer Csaba) kívül még két másik magyar indulót is találhatunk, Klíma Gábor és Jager Norbert személyében. Utóbbi versenyző a harmadik helyről várja a rajtot, őt követi a versenyt szintén az első tízből folytató Horváth Lajos.

Horváth Lajos „ Laller” a rajt előtt

Horváth Lajos „ Laller” a rajt előtt

Mindösszesen egy nap és 410 kilométer legyőzendő táv, ez a párosítás sok mindenre lehetőséget teremt, hogy aztán a bevállalós, sietős spílereknek áll majd a zászló, vagy épp ellenkezőleg, a türelmes és rutinos versenyzés lesz a kifizetődő?

A HunGarian Baja tereprali világkupa-futamon pénteken egy rövid, 11,5 kilométeres szuperspeciális szakasz várt a résztvevőkre, amelynek a veszprémi Óváros téren megtartott ünnepélyes rajtceremónia után vághattak neki. Ezen a szakaszon nyerni nem lehetett, veszíteni viszont annál többet! Az autósok közül a leggyorsabb Jakub Przygonski, a világkupa éllovasa volt, aki próbált a lehető legjobban taktikázni, és a hatos rajthelyet választotta.

Nani Roma és a Mini

a Kétszeres Dakar-győztes Nani Roma a Mini mellett

A kétszeres Dakar-győztes Nani Roma negyedikként rajtol szombaton. A sajtótájékoztatón így nyilatkozott:

„Mindig jó itt lenni, 2013-ban már megnyertem ez a versenyt, de életem első győzelmét is itt arattam 1994-ben egy enduro-versenyen, úgyhogy rengeteg a szép emlékem. Számomra ez a verseny mást jelent, mint a többieknek, hiszen a Dakaron történt bukásom óta ez csak a második futamom. Megpróbálunk a legjobb tudásunk szerint versenyezni, és persze nyerni.”

A magyar versenyzők közül Lónyai Pál és navigátora, Csató Attila kapott meghívást a sajtótájékoztatóra, ahol reálisan értékelték az esélyeket.

„Nem hiszem, hogy ilyen társaságban bármi esélyünk lenne, de örülök, hogy ekkora nagyságok ellen, hazai pályán mérhetem össze a tudásomat. Némi előnyt jelent ugyan, hogy itthon vagyok, de a lényeg úgyis az, hogy küzdöd le az akadályokat. Nem ígérhetek győzelmet, hisz mi nem gyári autóval megyünk, de azt igen, hogy harcolni fogunk.”

Kapcsolódó írások

A HunGarian Baja pénteki napja képekben
2018. augusztus 13.
Az Alapjárat a MAMS Tereprali Szakágának online médiapartnereként segíti a sportág népszerűbbé tételét. Ennek az együttműködésnek a részeként a tereprali világkupa magyar fordulóján, vagyis a jubileumi, 15. HunGarian Baján kiemelt szerepet kapott a website.
A HunGarian Baja az IOBC-mezőnyt is rendesen megdolgoztatta
2018. augusztus 12.
Szombaton késő délután célba ért a HunGarian Baja mezőnye, benne az IOBC-sorozat magyar motorosaival és side by side versenyzőivel
Ssangyong Rexton DKR terepen
2018. december 06.
2018-ban a Tivolival nem tudtak kitűnni az indulók közül, így 2019-ben a Rextonnal próbálkoznak.
A HunGarian Baja egyik motorosa a patakátkelésen
2019. augusztus 12.
Pénteken a szervízparkban és a rajtceremónián, szombaton pedig a döbröntei patakátkelésnél fotóztam.