Interjú Tassi Attila autóversenyzővel – a 2017-es TCR nemzetközi sorozat ezüstérmesével

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Szemtelenül fiatal és pokoli gyors! Tassi Attila pályafutása nem indult zökkenőmentesen, de ma az egyik legnagyobb magyar tehetség. Nagy kérdés, hogy mit tartogat számára a jövő.

Hogyan kezdődött autóversenyzői pályafutásod?

Tassi Attila: Ötéves koromtól rendszeresen sportolok, 12 éves koromig jégkorongoztam és a BMX-et is űztem. Nyáron egy súlyos baleset ért BMX közben és koponyaalapi törést szenvedtem, egy hétig kellett feküdnöm a kórházban. Ezután elmentünk a családommal Abu-Dhabiba, ahol az F1-es pálya mellett van egy gokartközpont és elkezdtem gokartozni.

Tassi Attila

Nagyon jól ment, benne voltam az első 6-ban, az egész estét ott töltöttem éjszakába nyúlóan. Miután hazajöttem elkezdtem nézni a lehetőségeket, hogy hol tudnék gokartozni, versenyezni.

Mi történt veled ezután, hol ültél először igazi versenyautóba?

Tassi Attila: Itthon elkezdtem gokartozni és két amatőr versenyt megnyertem, majd a Suzuki Swift kupában folytattam. 2014-ben és ’15-ben indultam ott, majd jött egy lehetőség a B3 Racing-nek köszönhetően és a SEAT León Eurocupban beülhettem az utolsó 3 versenyre. Majd 2016-ban kezdhettem a TCR-ben, szintén a B3-mal.

Milyen volt első szezonod a TCR-ben, milyen nehézségekkel néztél szembe?

Tassi Attila: Az első év tanuló év volt, így álltam hozzá, a szezon nem kezdődött jól műszaki gondok miatt, de végül egyre többször sikerült pontot szerezni és Oroszországban még a dobogóra is felállhattam. Michelisz Norbiék aztán megalapítottak az M1RA csapatot, majd jött egy felkérés, hogy a gárda versenyzője lehessek. Így a következő, 2017-es szezont már náluk kezdtem.

Ami egy igazán sikeres év lett neked is és a csapatnak is. Hogyan vezetett idáig az út?

Tassi Attila: A szezon előtti teszten láttuk, hogy versenyképes az autó és elöl tudunk lenni. Először az ötödik helyet tűztem ki célul, aztán a harmadik helyet és a végén a győzelmet is szerettem volna, amiről egy kicsivel csak, de lecsúsztam. A szezon fontos pillanatai Salzburgban és a Hungaroringen voltak.

Tassi Attila

Itthon mindkét versenyt megnyertem, ami hatalmas élmény volt, Salzburgban pedig jókora balesetet szenvedtem, a szüleimnek és a csapatnak köszönhetően egy nap alatt sikerült új autót szerezni, amivel a második helyet szereztem meg. Segített az is, hogy a csapat nagy része ismerős volt és nagyon jó hangulatban és koncentráltan tudtunk együtt dolgozni.

A Bári-testvérek és Michelisz Norbert miben tudott neked segíteni?

Tassi Attila: Bári Dáviddal már 3 éve dolgozok együtt, ő a mérnököm, így természetesen mindent megbeszélünk, ami a versennyel és az autóval kapcsolatos. Norbi akkor segített, mikor beszállt versenyezni, például a Hungaroringen és Thaiföldön, utána pedig megbeszéltük a tapasztalatokat és tanácsot adott, hogy mit csináljak másképp.

Hogyan telnek a hétköznapjaid? Mennyit tanulsz és edzel, hogyan készülsz a versenyekre?

Tassi Attila: Nem vagyok magántanuló, gimnáziumba járok, annyiban vagyok szerencsés, hogy az iskola támogat a versenyzésben, ha hiányzok egy dolgozatnál, akkor megírhatom később és kapok felkészülési időt is. A szüleim azt mondják csak akkor versenyezhetek, ha jól tanulok, ezért kénytelen vagyok jól tanulni, versenyző szeretnék lenni. Hetente öt alkalommal edzek, a hétvégék pedig pihenőnapok.

Milyen terveid vannak a jövőt illetően, maradsz a M1RA csapatnál?

Tassi Attila: Egyelőre még nem tudok biztosat mondani, ugye a TCR összeolvad a WTCC sorozattal, így WTCR lesz a neve. Több csapat lesz és több gyártó is vélhetően, drágulnak a költségek, remélem mihamarabb kiderül, a lényeg, hogy folytatni tudjam a versenyzést.

Tassi Attila

Szeretnél később Formula autókkal versenyezni?

Tassi Attila: Korábban próbáltam őket, de a zárt karosszériás versenyzést jobban élvezem most, szóval ilyen autóval akarom folytatni.

Az interjút készítette: Porkoláb Bence

 

További autós hírek

A statisztika szerint egy átlagos budapesti közlekedő 162 órát, azaz majdnem egy hetet ül a forgalmi dugóban – írja az…

Olvasónk, akitől a videót kaptuk az alábbi sorokat írta: “A hölgy a Hungária krt-ról forgalommal szemben próbált lekanyarodni a Kerepesi…

Ausztriában a legkeményebb a helyzet. Ott súlyos büntetést is kiszabhatnak a dashcamet használók ellen. Tiltott még Luxemburgban és Portugáliában a…

Durván megemelte árait az elektromos autók töltőpiacának egyik meghatározó szereplője. – írja a hvg.hu Az Ionity hálózata hatalmas teljesítménnyel képes…

A tanulóvezető ahogy azt kell megállt a gyalogátkelő előtt és átengedte a gyalogosokat. Mögötte a türelmetlen Renault sofőrje, akinek a…

Kapcsolódó írások

Hétvégi program és versenyajánló 11.18.-11.19.
2017. november 16.
Ezen a hétvégén a TV képernyők előtt lesz érdemes figyelni az autósport eseményeket, WRC és WTCC verseny is lesz. Magyarországon egy egyedülálló programra szeretnénk felhívni a figyelmet!
A M1RA bajnok a TCR-ben!
2017. november 20.
Michelisz Norbert, Bári Gergő és Bári Dávid gárdája elképesztő sikert ért el a TCR sorozatban, és megnyerte a csapat világbajnokságot története első szezonjában.
WTCR és Nagy Futam – programajánló a hosszúhétvégére
2018. április 26.
Nagy dömping lesz április végén és május elsején, a Hungaroringre látogat a bombaerős WTCR, május elsején pedig Max Verstappen F1-es autójától lesz hangos Budapest belvárosa.
Hétvégi versenyek: Szoros F1-es befutó, helycsere a Moto GP összetettben
2017. augusztus 28.
A Forma-1-es Belga Nagydíj kiélezett csatát hozott Vettel és Hamilton között. A Moto GP Silverstone-ban megrendezett futama után helycsere történt az összetettben.