Kamion Eb a Zöld Pokolban

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

A Kamion Európa-bajnokság múlt hétvégén a nürburgringi Zöld Pokolba látogatott el, a német versenypálya pedig hű maradt a nevéhez.

A németeknél minden évben igazi népünnepélynek számítanak a Kamion Európa-bajnokság futamai, amit igazol, hogy most hétvégén az 5,5 tonnás, 60-ról 160 km/órás sebességre mindössze 6 másodperc alatt felgyorsuló gépszörnyekre több mint 100 ezren voltak kíváncsiak.

Kamion Európa-bajnokság a Nürburgringen

100 ezres tömeg volt kíváncsi idén a kamionokra a Nürgburgringen

Már a Super Pole is nagyon izgalmasan alakult, a németek a foci Eb után itt is kaptak egy - persze jóval kisebb - pofont, hiszen a spanyol Antonio Albacete mindössze 0,024 másodperccel, de mégiscsak megelőzte a helyiek favoritját, a szezonban vezető Jochen Hahnt.

lányok a rajtrácson a nürburgringi Kamion EB-n

A csinos lányok az autóversenyek elengedhetetlen részei

A harmadik legjobb időt az ugyancsak német Rene Reinert futotta, és hogy mennyire szoros a mezőny, azt jól mutatja, hogy ő is mindössze 0,305 másodperces hátrányban volt Albacete-hez képest. Kiss Norbi a negyedik helyre verekedte be magát - 0,087 másodperccel lemaradva Reinert-től -, ami nem kis fegyvertény, ugyanis a Tankpool24 Racing csapat kamionjából előtte folyt az olaj, ami miatt le is állt egy időre.

Ryan Smith OXXO versenypilóta

Ryan Smith, az OXXO pilótája mindig mosolyog

A cseh Adam Lacko – aki 2017-ben három futamot is nyert a Nürburgringen – idén csak a nyolcadik helyről indulhatott, mellőle a negyedik rajtrácsról pedig a magyar OXXO Hungary Truck Racing Team brit versenyzője, Ryan Smith kezdhette a versenyt.

Első futam – spanyol mámor, német csalódás

Ha a Super Pole izgalmasan alakult, akkor az első futam igazi körömrágósra sikeredett, legalábbis, ha valaki szereti látni, amikor hatalmas kamionok vívnak egymással karosszéria-elemekre menő harcot. Jochen Hahn természetesen bizonyítani akart hazai pályán, és szinte letolta az aszfaltról Albacete-t, ám a spanyol tökéletesen zárta az íveket, így végül 0,8 másodperccel ő lett a befutó.

Kamion Európa-bajnokság a Nürburgringen

Kemény kanyarvétel

Magyar szempontból azonban ennél fontosabb, hogy Kiss Norbi a remekül elkapott rajtjának köszönhetően megelőzte Reinert kamionját, és végig meg is őrizte a pozícióját, ami dobogós helyet jelentett. Az OXXO-nak nem alakult jól a verseny, hiába harcolt keményen Ryan Smith, technikai hiba miatt végül feladta a versenyt.

Második futam: a németeknek ált a zászló

A második, úgynevezett fordított rajtrácsos futamon az első futam első nyolc helyezettje fordított sorrendben indul, ezért Kiss Norbi hatodik, Jochen Hahn a hetedik, a győztes Antonio Albacete pedig a nyolcadik pozícióból startolhatott el. Itt mindig óriási a tülekedés, hiszen a leggyorsabb versenyzőknek át kell verekedniük magukat a lassabb kamionokon, ami sokszor koccanásokkal, balesetekkel jár. Ez egyfajta esélykiegyenlítés, bár azt tudni kell, hogy a fordított rajtrácsos futamokon kevesebb pont szerezhető, ezért a legjobbaknak itt nem kell feltétlenül az élen végezniük ahhoz, hogy a hétvégi pontversenyt megnyerjék.

kamion a kavicságyon

A kavicságy egy 5,5 tonnás gépet is képes megfogni

Ahogy a Hungaroringen legutóbb Kiss Norbi fogalmazott: ezt „túl kell élni”. A „túlélés” Hahn-nak sikerült a legjobban, aki kemény előzések után az élre verekedte magát, másodiknak pedig Gerhard Körber ért célba, aki az első futamon nyolcadik lett, így az élről rajtolhatott. Körber eredménye kisebb csoda, mert kamionja annyi sérülést kapott, hogy már az is szép, hogy be tudta fejezni a versenyt. Kiss Norbi is keményen harcolt, de nem bírt az előtte haladó Adam Lackóval, így lecsúszott a dobogóról. Ez azért lehetett nagyon bosszantó Norbi számára, mert egyértelműen gyorsabb volt a cseh srácnál, ám az agresszíven védekező Lackót csak veszélyes manőverrel tudta volna megelőzni, amit Norbi végül nem vállalt be, hiszen egy kieséssel fontos pontokat veszíthetett volna.  

Az OXXO-s Ryan Smith nyolcadik lett, ami nem is rossz, hiszen az első futamon történt kiesése miatt hátulról kellett felverekednie idáig magát.

Harmadik futam: Kiss Norbi legrosszabb rémálma

A második Super Pole-on Hahn már nem bizonytalanodott el, és elképesztően jó, 1:53.331-as kört futott, aminél Albacete 0,455, Kiss Norbi 0,473 másodperccel ment gyengébbet, míg az OXXO-s Ryan Smith a 10. helyre kvalifikálta magát.

Kamion Európa-bajnokság

Elstartolt a második futam

Maga a harmadik futam is keményen indult, Antonio Albacete ugyanis remekül kapta el a rajtot, ám a Hahn-nal való kakaskodásból végül a német jött ki győztesen, ráadásul megúszta a dolgot egy figyelmeztetéssel, vagyis nem kapott büntetőmásodperceket, így nyerni tudott.

kamionok ütközése

Kamionok a darálóban

Kiss Norbi számára a vasárnapi főfutam a lehető legrosszabbul alakult, mert ami balszerencsésen alakulhat, az mind össze is jött. Először a mögötte haladó Reinert fékezte el magát, és ment neki Norbi kamionjának, ami miatt a magyar versenyző a negyedik-ötödik helyre csúszott vissza. Ezután persze lehetett újra kapaszkodni, amihez először Steffi Halmon kellett volna átverekednie magát, akivel azonban összeakadtak. Emiatt Halm defektet kapott, amiért egy ideig még az is kérdéses volt, hogy kap-e büntetést Norbi, de végül ezt megúszta. Ezzel azonban nem ért véget a Walking Dead-szerű dráma, ugyanis a Mercedes kormányműve egyszer csak elszállt, ezzel pedig Norbi reményei is egy jó eredményre.

Adam Lacko kamion EB

Adam Lacko a szendvicsben

De ez sem volt elég, a kamionja mentés közben leesett a vontatóról, ami miatt tönkre ment a gumi és a kormánylengéscsillapító. Ezt a Tankpool24 szerelői igyekeztek rendbe rakni az utolsó futamra, ám nem jártak teljes sikerrel. 

Ryan Smith kilencedik helyen futott be, aminek legfeljebb azért örülhettek az OXXO-nál, mert ez a negyedik, szintén fordított rajtrácsos futamon második rajthelyet ért.

Negyedik futam

A vasárnapi zárófutam is keményre sikerült, de magyar szempontból sajnos nem történt áttörés. Kiss Norbi láthatóan küszködött a Mercedesével, amiből hiányzott a kellő erő, így kilencedik helyen ért célba, ám az előtte haladóknak kiosztott büntetések miatt végül a hatodik pozíciót könyvelték el a neve mellett. Ryan Smith csalódást okozott, hiszen második helyről indulhatott, de ez most nem az ő futama volt, így végül nyolcadik lett.

A hétvége után a szezont magabiztosan vezető Jochen Hahn-nak már 137 pontja van, a cseh Adam Lacko követi őt 95 ponttal, míg Kiss Norbi 85 ponttal a harmadik jelenleg a tabellán. Sajnos Hahn egyre inkább elhúz a mezőnytől, viszont az őt követő bolyban még bármi történhet, hiszen a harmadik és az ötödik helyezett között mindössze két pont a különbség.

Forrás:

FIA ETCR

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Kamion Európa-Bajnokság Slovakia Ring-i hétvégéje képekben
2018. július 17.
Az OXXO Hungary Truck Racing Team sajnos nem tudott részt venni a hétvégén, így csupán egyetlen magyar pilótáért, Kiss Norbiért szoríthatott a lelátó.
2019. december 01.
Videógyűjtemény a Nordschleife aszfaltcsíkjáról, de nem úgy, ahogy megszoktad

További hírek