2018. május 02. | 17:12

Elképesztő izgalmakat hozott a bakui F1-es hétvége, Lewis Hamilton ölébe hullott a siker, szó szerint. Vettel a dobogóra sem tudott felállni, Sergio Pérez lett a harmadik.

Sok-sok oldal is kevés lenne ahhoz, hogy a hétvégi Bakuban történt eseményeket elemezni lehessen, elképesztő futam volt. A bakui pálya mindig tartogat meglepetéseket, ugyanis vonalvezetése meglehetősen extrém és városi pályáról lévén szó, minden körben benne van, hogy be kell hívni a biztonsági autót. Ez rögtön a futam elején megtörtént, Räikkönen Oconnal csatázott, a francia meg is itta a levét, ugyanis véget ért a versenye. Fernando Alonso és Nico Hulkenberg is "nyílt sisakos" küzdelmet vívott egymással, ennek következtében kiesett Szergej Szirotkin, a kétszeres bajnok spanyol pedig jöhetett új kerekekért és orrkúpért. A safety car pedig jött is a rengeteg törmelék miatt. Hulkenberg néhány körrel később defektet kapott, nekiment a falnak és kiesett, a két Red Bull, Daniel Ricciardo és Max Verstappen folyamatosan egymással csatáztak közben. Az élen Vettel, Hamilton és Bottas sorrendben haladtak néhány másodpercnyi távolságra egymástól. A finn nem volt még kint kereket cserélni, Hamilton szuperlágyai pedig nagyon korán elhasználódtak és a lágyakra váltott.
Sebastian Vettel jól jött el a rajtnál

A két Red Bull folytatta egymás ellen a küzdelmet, Daniel Ricciardo a 35. körben meg is előzte csapattársát, majd kiment friss abroncsokért a boxba. Amikor visszajött a pályára, ismét a holland mögött találta magát. Ezután pedig jött az ominózus pillanat, a célegyenesben nagyon közel volt Ricciardo Verstappenhez, és nem sokkal az első kanyar előtt egy cselt bedobva próbált előzni. Verstappen azonban résen volt, és becsukta az ajtót, talán korán is fékezett. Ricciardo hátulról belement, ez pedig mindkettőjük kiesésébe került. Buta hiba volt, mindkét versenyző kemény volt, de a csapat fontos pontokat veszített. Max Verstappen pedig tényleg elgondolkodhat, ugyanis az ilyen helyzetekből rendre nem jön ki jól ebben az évben, ez már a harmadik futam, amit versenybaleset miatt nem tudott befejezni. A vb pontversenyben is jókora hátrányt szedett össze. A futamon ismét jött a safety car, ez pedig Bottasnak jött jól nagyon, ugyanis kis időveszteség nélkül cserélhetett kereket, így boxutca látogatását követően meg tudta tartani első helyét Vettel és Hamilton előtt, ők korábban már kint voltak. A biztonsági autó alatt egyébként Romain Grosjean eldobta az egyik Haas-t, így hatalmas izgalmakra lehetett számítani, igazi sprintversenyre.
Hamilton ölébe hullott a győzelem

Jött is öt körrel a vége előtt az újraindítás, ahol Bottas nagyszerűen jött el, mögötte Vettel pedig próbálkozott is az előzéssel rögtön az első kanyarban, de akkorát kellett fékeznie, hogy Hamilton és Räikkönen is megelőzte, na meg Sergio Pérez is. A végén pedig jött a valódi dráma, Bottas két körrel a vége előtt defektet kapott, a hosszú célegyenesben két törmelékre is ráhajtott, ami kivágta az egyik hátsó gumit. Ezzel vége lett a versenyének, Hamilton pedig tálcán kapta az első helyet, élt is az eséllyel és megnyerte a versenyt. A második Kimi Räikkönen lett, a harmadik pedig kisebb meglepetésre Sergio Pérez. Sebastian Vettel csak a negyedik helyen futott be, így már nem ő a pontvadászat éllovasa. Folytatás jövő héten a Spanyol GP-vel.
Hamilton vigasztalja csapattársát a futam után

Az Azeri Nagydíj első öt helyezettje:

 1. Lewis Hamilton
 2. Kimi Räikkönen
 3. Sergio Pérez
 4. Sebastian Vettel
 5. Carlos Sainz

A világbajnoki pontverseny első öt helyezettje:

 1. Lewis Hamilton – 70 pont
 2. Sebastian Vettel – 66 pont
 3. Kimi Räikkönen – 48 pont
 4. Valtteri Bottas – 40 pont
 5. Daniel Ricciardo – 37 pont
 • Címkék:
 • F1