2017. november 13. | 16:53

Vége a motorversenyek csúcskategóriájának, a spanyol Marc Marquez negyedszer lett a sorozat királya, s jelenleg talán ő a legjobb versenyző a mezőnyben.

Valencia szolgált helyszínként a 2017-es MotoGP utolsó versenyének. Az izgalmak, mint mindig, most sem maradtak el. Vasárnap nagyon kellemes idő várta a versenyzőkét és a nézőket egyaránt, a levegő csaknem 25 fokos volt a spanyol városban. Szombaton az időmérőn Marquez nyert, annak ellenére, hogy elesett. A második helyre a jó formában lévő Monster Yamahás Zarco kvalifikált, a harmadik pozíciót pedig Andrea Iannone kaparintotta meg a Suzukival. A bajnokság másik esélyese, Andrea Dovizioso csak a kilencedik helyet tudta megcsípni.
MotoGP: A két Repsol Honda nagyszerűen ment

A vasárnapi futam pedig hozta a szokásos kavarodást és folyamatos helycseréket a versenyzők között. Marquez a rajt után megtartotta vezető helyét, majd csapattársa Dani Pedrosa rögtön előrejött a második helyre. Egy ideig pedig úgy nézett ki, hogy a két Ducatival Pedrosa és Dovizioso is az első egy-két körben felzárkóznak, de végül erre várniuk kellett, Johann Zarco és Iannone is maga mögött tartotta őket. Aztán a két Ducati lehagyta Iannone-t és folytatta az élmezőny üldözését.
MotoGP: Lorenzo nem akart a csapat kedvére tenni

Johann Zarco nagyot ment, két nagyon bátor előzéssel lenyomta a két Repsol Hondát és rögtön az első helyen találta magát. Pedrosa és Marquez követte. A két gyári Yamaha, Rossi és Vinales nem tudott semmi jóval előrukkolni, a tempójuk nem volt elég ahhoz, hogy támadópozícióba kerüljenek, így a középmezőnyben motoroztak. Dovizoso utolérte csapattársát és közvetlen mögötte haladt a versenyben.
MotoGP: Rossi és Vinales biztatóan kezdett, aztán visszaestek szezon közben

A Ducati pedig táblán elkezdte figyelmeztetni a spanyolt, hogy el kell engedni az olaszt. Pedrosa ezt gyakorlatilag minden esetben figyelmen kívül hagyta és előtte folytatta tovább a versenyt. Pedrosa megelőzte Zarcot és az élre ugrott, majd nem sokkal később követte Marquez is. Csakhogy Marquez az előzés utáni kanyarban majdnem elesett, kisodródott és bár megjárta a sóderágyat, megint olyan mentést mutatott be, ami után senki nem bír ülve maradni. Egy szó: zseni. Ezzel a spanyol visszaesett a két Ducati mögé. Ők viszont annyira meglepődtek, hogy előbb Lorenzo esett el és szállt ki a versenyből, majd Dovizioso is követte.
MotoGP: Johann Zarco nagyot ment a szezon végén

Ezzel gyakorlatilag minden eldőlt, Marc Marquez negyedszer a MotoGP világbajnoka lett egy harmadik hellyel. Pedrosa nyerte a versenyt, a nagyszerűen versenyző Johann Zarco pedig második lett. Az ünneplés természetesen nem maradt el. A futam után természetesen a világbajnoki sorozat dobogósai megkapták a megérdemelt díjakat. Marquez minden idők legfiatalabb MotoGP négyszeres bajnoka, jelenleg 24 éves.
MotoGP: Marquez megérdemelten világbajnok

A Valencia GP első öt helyezettje:

  1. Daniel Pedrosa
  2. Johann Zarco
  3. Marc Marquez
  4. Alex Rins
  5. Valentino Rossi

A MotoGP 2017-es világbajnokságának első öt helyezettje:

  1. Marc Marquez (298 pont)
  2. Andrea Dovizioso (261 pont)
  3. Maverick Vinales (230 pont)
  4. Daniel Pedrosa (210 pont)
  5. Valentino Rossi (208 pont)
Folytatás 2018-ban… addig is kitartás. Fotók: MotoGP