2018. február 12. | 14:53

Verstappen szerint a Red Bull az élre törne, ha a Mercedes erőforrásait használnák az osztrákok. Természetesen erre kevés az esély, a németek ugyanis kínosan ügyelnek arra, hogy topcsapatnak ne adjanak el erőforrást.

A Renault és a Red Bull házassága igencsak jövedelmező és sikeres kapcsolat volt a 2010 és 2013 közötti időszakban, ugyanis négy világbajnoki címet tudhatnak magukénak. Sebastian Vettel gyakorlatilag megállíthatatlan volt és négyszer egymás után letarolták a mezőnyt. 2014-ben jött a V6-os hibrid korszak, az előnyük pedig rögtön eltűnt és a Mercedest csak néha tudják megszorítani. Sebastian Vettel a 2015-ös szezonra ott is hagyta a csapatot és a Ferrarihoz igazolt. Daniel Ricciardo mellé pedig a fiatal tehetség, Max Verstappen került. Nincs kétség, hogy a jelenlegi F1 egyik legerősebb párosa ül az osztrák csapat autóiban. Az ifjú holland titán kijelentette, ha a Mercedes erőforrásait használnák, az egész mezőny a hátukat nézné, ugyanis a Red Bull a kasztni és az aerodinamikai fejlesztések terén nagyon is elöl jár. Amiben jelentős hátrányban vannak az élcsapatokhoz képest, az a hőenergiavisszanyerő-rendszer (MGU-H), ami a pilóta elmondása szerint is megbízhatatlanabb, mint a Ferrarié vagy a Mercedesé. Az F1-ben nagy változások történtek a 2017-es szezonban, s a szakma szerint is a Red Bull készítette az egyik legjobb autót, mely a lóerők hátránya és az MGU-H gyakori meghibásodása miatt nem tudott a versenyek egy jó részébe beleszólni. Ugyanakkor így is sikerült nyerniük Azerbajdzsánban, Malajziában és Mexikóban is, utóbbi versenyen Verstappen állva hagyta a teljes mezőnyt. A Red Bull optimistán várja a 2018-as évet, s bár nem valószínű, hogy lóerők tekintetében nagy lépést tudnak előre tenni, bizakodásra ad okot számukra, hogy a tavalyi szezonban képesek voltak látványos és kézzel fogható fejlődésre, főként az év második felében.
"Egy alacsony légellenállású konfigurációt próbáltunk bevetni, de ez valamilyen okból kifolyólag nem működött, talán túl optimisták voltunk. Bebizonyítottuk viszont, hogy nagyon gyorsan össze tudjuk szedni magunkat.” - fejtette ki gondolatait Max Verstappen.
A 2017-es idény során jobb eredményre számítottak, de erőt ad számukra, hogy gyorsan tudnak fejlődni és kimagasló eredményeket képesek elérni egy-egy futam erejéig. A csapat célja idén: minden versenyen az élmezőnnyel tudjon autózni és nagy eséllyel pályázni a dobogós helyekre. Csak bírja a terhelést a Renault-motor. Az is kérdés lehet számukra, hogy a Honda távozása után szintén Renault motorra váltó McLaren mennyire tud odaérni mögéjük. Forrás:
  • Címkék:
  • F1