2018. március 14. | 12:12

Zajlik az élet az ausztrál futam előtt, eldőlt, hogy 2019-től változik az F1-es hétvége programja, Lewis Hamilton pedig nem tudja ki a leggyorsabb jelenleg.

Olyan lesz egy F1 hétvége, mint a MotoGP

A Forma-1 tulajdonos Liberty Media megszerezte a Formula-3-as sorozat kereskedelmi jogait, így a Forma-1, Forma-2 és most már a Forma-3 is a birtokukban van. Ezzel teljesül Ross Brawn egyik célja, ugyanis az F3-as bajnokság is bekerül a versenyhétvégék programjába 2019-től. A sorozat az idén még működő GP3 helyett jön létre és betétfutamként fog beépülni az F1-es hétvégék programjába.
Jövőre fókuszban a fiatalok is

Ennek az összeolvadásnak köszönhetően kialakul egy hasonló helyzet, mint a MotoGP-ben, ahol Moto3, Moto2 és MotoGP futamokat rendeznek. A futamokra kilátogatók így egyszerre láthatják versenyezni a nagy F1-es sztárokat és a feljövőben lévő fiatal tehetségeket. Ross Brawn az alábbi nyilatkozatot tette a szervezéssel kapcsolatosan:
„Az egyik célunk, hogy a közönség megismerje az új tehetségeket és követhessék az előmenetelüket egy világosan meghatározott és minden igényt kielégítő környezetben. Itt a nemzeti és regionális osztályok legjobbjai versenyeznek majd a legnehezebb pályákon egy programban azokkal, akikkel talán a jövőben együtt versenyeznek majd az F1-ben.”
Ezzel a kapcsolattal világossá válik az, mint a MotoGP-ben, hogy az alsóbb osztályokból lépkednek felfelé a versenyzők, most a Forma-1-re is ez vár, ugyanis mindenki szem előtt lesz a szakma és a nézők számára is, így a válogatás is értelemszerűen a Forma-2-ből és a Forma-3-ból történik.

Lewis Hamilton nem tudja ki a leggyorsabb

A tesztidőszak végén kiderült, hogy a Mercedes tempója elég szédítő, főleg annak tudatában, hogy közel sem használták ki erőforrásuk teljes kapacitását. Finn versenyzőjük Valtteri Bottas tagadta, hogy az autó 1 másodperccel gyorsabb lehet a mezőnynél, de nem lepődne meg a nagyérdemű, ha ez a kijelentés közel járna az igazsághoz. Csapattársa Lewis Hamilton is szólt néhány szót a Mercedes gyorsaságával kapcsolatban.
„Tavaly a Red Bull több, mint egy másodperccel mögöttünk volt a szezon első felében. Akadt még fejleszteni való az autójukon, ezért az újításaik ütemezése sokkal gyakrabban fordult elő, mint nálunk vagy például a Ferrarinál. Ha ez idén is így lesz, akkor a Ferrarinak és nekünk is komoly kihívásokkal kell szembenézni. Fogalmam sincs mire vagyunk képesek, de remélem, hogy mindent megtettünk.”

Lewis Hamilton még nem tudja ki a leggyorsabb

A négyszeres világbajnok hozzátette, hogy Max Verstappen egy ütőképes autóval sokra lett volna képes és legyőzte volna csapattársát, ha megbízható lett volna az autója. Ezért van félni valójuk Red Bull autóitól. A Ferrariról szűkszavúan beszélt, biztos abban, hogy Sebastian Vettel ott lesz az élen velük, a többi még rejtély. Forrás: Fotók: