Nani Roma diadalmaskodott a Hungarian Baján

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

A jubileumi 15. HunGarian Baján az autósok közt szoros küzdelem alakult ki, melynek végén a kétszeres Dakar-győztes Nani Roma jött ki jól.  A motoros mezőnyben Stefan Svitko nyert, míg a vadonatúj, de egyre népszerűbb side by side kategóriában Dirk von Zitzewitz.

A HunGarian Baja résztvevői számára nem volt könnyű a szombat reggel. Az amúgy is hosszú, nehéz és technikás szakaszt még nehezítette jó sok sár és víz. A 220 km-es szakaszt le is kellett rövidíteni 40 kilométerrel, mert járhatatlan volt az út.

A kétszeres Dakar-győztes és az Alapjárat története

Juan „Nani” Roma autóján az Alapjárat

„A szakasz maga nagyon nehéz volt, a körülmények mindenki számára egyformák, úgyhogy ugyanazt a feladatot kellett megoldanunk, de el kell mondanom, hogy rettenetesen nehéz volt a víz és a sár miatt. Később kicsit felszáradtak az utak, s jó kis csata alakult ki köztem és a csapattársam között. Örülök, hogy újra nyerni tudtam a HunGarian Baján, újabb szép emlékkel távozom Magyarországról” – Mesélte a kétszeres Dakar-győztes „Nani” Roma, aki 2013-ban egyszer már nyert itt.

A másik Minivel versenyző világkupa-éllovas Jakub Przygonski az optimális körülményeknek jobban örült volna, de az éjjeli hatalmas esőzés közbeszólt.

„A féktávokon olykor túlcsúsztunk, a szakasz vége előtt öt kilométerrel pedig bal hátsó defektet kaptunk, de nem cseréltük le a kereket, elmentünk a célig. Később, amikor a tócsák már nem voltak olyan mélyek, szinte átrepült fölöttük az autó. Élvezetes küzdelem volt, és örülök, hogy tartani tudtam a lépést egy kétszeres Dakar-győztessel”- mondta Przygonski.

A magyarok közül Lónyai Pál sajnos idejekorán búcsúzni kényszerült, mert tönkrement a kuplungja, Osváth Péter küzdött az elemekkel és próbálta felvenni a tempót.

A motorosoknak nehezebb dolguk volt az esőzés miatt. A HunGarian Baja tavalyi győztese, Stefan Svitkót alaposan megizzasztotta a táv. A második helyezett Mario Patrao, míg a harmadik Jan Brabec lett.

A FIM Baja világkupát Mohamed Al Balooshi nyerte, annak ellenére, hogy a versenyt a hatodik helyen zárta, mert szembemotorozásért kétórás büntetést kapott.

A side by side mezőny egyik tagja rajtol

A side by side-kategória egyre nagyobb népszerűségnek örvend

A side by side gépek közt a Dakar-győztes, Dirk von Zitzewitz négyből négy szakaszt megnyerve maxolta ki a Hungarian Baját. A magyarok közül a Gyimóti Péter, Demeter János kettős volt a legeredményesebb, akik a hatodik helyen futottak be.

A kamionosok mezőnye már az első körben megcsappant. Marc Leeuw és Kovács Miklós maradt csak versenyben.

Qualisport, Kovács Miklós a Hungarian Baján

Kovács Miklós a Hungarian Baja rajtjában

A quadosok közt szoros küzdelemben a portugál Armando Martins nyert.

Naplemente a veszprémi Óváros téren

Az autós mezőny egy része a naplementében

A kemény nap után a veszprémi Óváros téren tartották meg az ünnepélyes célceremóniát, ahol a győztesek boldogan emelték a magasba a méltán világhírű Herendi porcelántrófeákat.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A HunGarian Baja pénteki napja képekben
2018. augusztus 13.
Az Alapjárat a MAMS Tereprali Szakágának online médiapartnereként segíti a sportág népszerűbbé tételét. Ennek az együttműködésnek a részeként a tereprali világkupa magyar fordulóján, vagyis a jubileumi, 15. HunGarian Baján kiemelt szerepet kapott a website.
A MINI két autóval vesz részt a HunGarian Baján
2018. augusztus 09.
2018. augusztus 9-12. között rendezik meg Veszprém környékén az FIA Cross Country Világkupa idei nyolcadik fordulóját, a HunGarian Baját, immár 15. alkalommal.

További hírek