2017. december 11. | 15:33

Minden eredmény és érdekesség egy cikkben, kategóriák szerint. Idén sem volt hiány előzésben, akcióban és fiatal tehetségekben, szép magyar eredményekben.

WTCC

A 2017-es túraautó-világbajnokság az eddigi legsikeresebb magyar szereplést hozta a magyar autósport történetében. Michelisz Norbert ugyanis második helyet szerzett összetettben, ezzel az eredménnyel pedig az egyetlen magyar dobogós helyet szerezte meg egy világbajnokságban, így a számok alapján Norbert a legeredményesebb versenyző. A világbajnok a svéd Thed Björk lett, a Zengő csapat a független csapatok versenyében év végén a hatodik helyen zárt.
WTCC: Michelisz Norbert második lett összetettben

A privát magyar csapat két versenyzője Nagy Dániel a Marokkói Nagydíjon futott leggyorsabb kört, míg Szabó Zsolt Dávid a Kínai Nagydíjon tette meg ugyanezt, így büszkélkedhetnek szép eredményekkel. Jövőre a sorozat megszűnik és a TCR sorozattal egyesülve WTCR néven megy tovább. Michelisz Norbert és a Honda sorsa jelenleg bizonytalan.

TCR

A TCR 2017-es szezonja viszont pazarul sikerült magyar szempontból. Michelisz Norbert és a Bári testvérek csapata, az M1RA megnyerte a konstruktőri világbajnokságot, s a pilóták között is második helyet szerzett a fiatal magyar reménység Tassi Attila személyében. A csapat első évét futotta a bajnokságban, így a siker különösen értékes.
TCR: Bajnok az M1RA csapata!

Magyar ralibajnokság

Az elmúlt időszakban Herczig Norbert uralja a rali világát Magyarországon, 2015 és 2016 után idén is ö szerezte meg összetettben az első helyet. A bajnokságot már a szezonzáró előtti méltán híres Mecsek Rallye-n eldöntötte a Skoda Rally Team Hungaria versenyzője, így az utolsó versenyhez rajthoz sem kellett állnia.
Magyar Bajnokság: Herczig Norbert 2015 óta verhetetlen

Kamion EB

Kiss Norbert 2017-ben nem tudott bajnoki címet szerezni, de nincs oka panaszra, ugyanis ő és csapata is komoly fejlődésen ment keresztül. Ha így folytatják a közös munkát, akkor 2018-ban joggal pályázhatnak az első helyre. Az idei összetettbéli 3. hely is szép eredménynek mondható, a szezon során több futamgyőzelmet is szerzett, többek között a Hungaroringen. A bajnok Adam Lacko lett a második helyen a német Jochen Hahn végzett.
Kamion EB: Kiss Norbert idén harmadik lett összetettben

Gyorsasági OB

A magyar sorozat a Hungaroringen zárta szezont, s közben több környező országban is megfordult a sorozat. A Formula kategória bajnoka Magyar János a Magyar Racing Team versenyzője lett. A Hankook Racer Cup bajnokságát Csuti László nyerte meg, magabiztos előnnyel, végig koncentrált versenyzéssel. Bódis Kálmánt a túraautók versenyében nem lehetett utolérni, három győzelmet is szerzett a hétvégén. A Swift Cup Europe bajnoka Molnár Bendegúz lett. 2018-ban vélhetően tavasszal indul a sorozat a Hungaroringen.
Gyorsasági OB: Magyar János lett a bajnok

Formula-1

Talán mindenki tudja, de nem árt ismételni: Lewis Hamilton nyerte a bajnokságot immár negyedik. alkalommal. Ezzel két négyszeres világbajnok is versenyzik jelenleg a mezőnyben, Hamilton mellett Sebastian Vettel. A 2018-asi szezonban jelentős változások lesznek. Jön az Alfa Romeo, megjelenik a Halo, a Toro Rosso csapatnak pedig a Honda szállítja majd motort. A McLaren Renault erőforrásokra vált, illetve a gumiabroncsok is száma is gyarapodni fog.
Forma-1: Lewis Hamilton megérdemelten lett bajnok

Formula-2

Az év a Ferrari tehetségéről Charles LecLerc-ről szólt, aki simán megnyerte a bajnokságot, de szerencsére produkált néhány fantasztikus és emlékezetes előzést. A fiatal versenyző jövőre már az F1-ben bizonyíthat, ugyanis az Alfával egyesülő Sauber csapat pilótája lesz.
Formula-2: Charles LecLerc lett a bajnok

WRC

A bajnokság végén Sébastien Ogier és Ingrassia sikeresen megvédték a világbajnoki címüket, így a Sébastien Loeb - Daniel Elena duó mögött a sportág történetének második legeredményesebb párosává váltak, harmadikként, akik több gyártóval is világbajnoki címet tudtak szerezni. Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul lett a második, harminckét ponttal Ogier és Ingrassia mögött, míg Ott Tänak és Martin Järveoja végeztek a harmadik helyen. A gyártók világbajnokságán az M-Sport World Rally Team megnyerte első világbajnoki címét, a Hyundai Motorsport és a Toyota GAZOO Racing WRC előtt.
WRC: Ogier ötödször bajnok

MotoGP

Marc Marquez hatodik világbajnoki címét szerezte meg és még mindig csak 24 éves. Ha 2018-ra hasonlóan jó motort épít neki a Honda, nagyon nehéz lesz őt megverni. A spanyol versenyző elképesztő versenyeket produkált. A második helyen Andrea Dovizioso végzett a Ducati versenyzőjeként, a reményt az utolsó versenyig fenntartotta a bajnoki címre, de nem volt sok esélye, végül ki is esett. Harmadikként Maverick Vinales végzett a Yamahával. Valentino Rossi kettős lábtörést szenvedett a szezon közben, így az ötödik hely nem is rossz számára, míg negyedik helyen Dani Pedrosa végzett, aki megnyerte az utolsó futamot.
MotoGP: Marquez a motorosok királya idén

Fotók: Facebook