2018. április 28. | 19:40

Elkezdődött a 2018-as WTCR hungaroringi versenyhétvégéje, a magyar szurkolók pedig örülhetnek, ugyanis ilyen sok honfitárs még nem indult túraautó világ kupán.

A nap nagyon korán kezdődött, 8 óra 30 perckor már ki is mentek az autók egy fél órás tréningre. A pályán kezdetben hatalmas volt a forgalom, kicsit akadályozták is egymást a versenyzők, így néhány mért kör nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Michelisz Norbert azonban jelezte, hogy ezen a hétvégén vele nagyon is számolni kell: TCR pályacsúcsot futott 1:52.657-es körrel, ezzel egyébként tavaly a saját maga által beállított csúcsot döntötte meg. A második helyen Thed Björk végzett, aki másik csapatnál, de szintén Hyundai i30 N TCR autót vezet. Ezzel egyértelműen látszik, hogy Marokkó után a Hyundai Magyarországon is otthon érzi magát. A harmadik helyet Esteban Guerrieri kaparintotta meg, a magyaroknak vegyesen sikerült, Nagy Dániel a nagyon előkelő 5. helyen zárt, majd Nagy Norbert 19. helyen zárt, csapattársa Szabó Dávid Zsolt pedig a 22.-en. Tassi Attila zárta a sort a 25. helyen.  
Készenlétben a WTCR autók

A második edzésen jött a lehetőség a javításra, ami mondhatni, hogy sikerült a magyar versenyzőknek. Az első három így alakult: Yvan Müller első lett 1:52.707-es idővel, 2. csapattársa Thed Björk 1:52.790-el, 3. pedig Michelisz Norbert 1:53.130-cal. Nagy Dániel a M1RA-val ismét remekelt és megszerezte a 6. helyet az 1:53.239-es idő pedig nagyon jónak mondható. Tassi Attila nagyot lépett előre és a 10. hely járt neki az időeredmény alapján. A zengős Nagy Norbert a 13. lett, csapattársa Szabó Zsolt Dávid pedig a 20. időt autózta. Következett aztán a kvalifikáció, ahol Michelisz Norbert kétséget sem hagyott afelől, hogy formáját még képes tovább fokozni, ugyanis elképesztő idővel került a pole pozícióba. 1:52.664-es idővel megdöntötte a reggeli pályacsúcsot és még maradt is bőven tartalék. A második helyen végző Esteban Guerrieri 2,5 tizedmásodpercet kapott, a 3. Thed Björk pedig több, mint 4 tizedet. Nagy Dániel kiemelkedően szerepelt a 8. helyet szerezte meg, ami jó jel a TCR Europe szezonnyitó előtt. Nagy Norbert a 17. helyen fejezte be az időmérőt, csapattársa Szabó Zsolt Dávid a 27. azaz utolsó helyet autózta. Tassi Attila a 21. helyről várhatta az első versenyt.
A Zengő Motorsport Cupra TCR autói

A futamon Michelisz Norbert rögtön az elején hátrányba került ugyanis hárman is megelőzték, így sokáig a 4. helyen autózott és Yvan Mullerrel vívott nagy csatát körökön keresztül. A magyar közönség hatalmas ovációval bíztatta a BRC Racing Team versenyzőjét. A futam elején rögtön kiesett a zengős Nagy Norbert, az autóját gyorsan elkezdték szerelni, de nem sikerült csatasorba állítani. Nagy Dániel közben fantasztikus versenyt futott az élmezőny mögött autózott. A másik zengős Szabó Zsolt Dávid versenyben maradt, de sajnos csak, mint sereghajtó szemlélte az eseményeket. Tassi Attila is a mezőny végén haladt, de folyamatosan próbálkozott előzni. Az élen a hatalmasat rajtoló Yann Ehrlacher haladt, mögötte csapattársa Esteban Guerrieri, harmadik helyen Yvan Muller és Michelisz Norbert a 4. helyen, aki futam közepén kemény támadásba kezdett a dobogóért. A legnagyobb esélye előzni a célegyenes végén adódott, de többször is elfékezte, így a francia mögött maradt. Majd nem sokkal a vége előtt már nem volt kegyelem és a célegyenes ráfordítóból kifelé jövet sokkal jobban gyorsított ki és sikerült Yvan Muller mellé kerülni, majd meg is előzni. A közönség pedig teljes extázisba került.
Nagy volt az öröm az első futam végén

Norbi folytatta volna a küzdelmet, de az utolsó két körben már nem tudta utolérni az élen haladó két Hondát, így a sorrend már nem változott. Yann Ehrlacher nyerte az első hungaroringi WTCR futamot, 2. helyen Esteban Guerrieri a dobogó legalsó fokára pedig Michelisz Norbert állhatott fel. Nagy Dániel a M1RA-val megszerezte a 7. helyet, ami kimagasló eredmény. Tassi Attila végül a 21. helyen zárt, a futam végén elmondta, hogy szenvedett a csapat az autó beállításaival, nem akart működni semmi. Szabó Zsolt Dávid az utolsó helyen zárt.
Michelisz Norbert sajtótájékoztatót tart

Michelisz Norbert verseny utáni nyilatkozata:
„Mindent megtettem, sajnos csak egy közepes rajtot hoztam össze és, ha egy rajt közepes, akkor hátrébb kerülsz. Nagyon nehéz volt megelőzni Yvan Müllert, de a hazai pálya nélkül ez nem sikerült volna, a közönség extra motivációt adott. Az autónk jól működik, a verseny pedig nagyon szoros, célom, hogy vasárnap megszerezzem a pole pozíciót és legalább dobogós helyen zárjam a versenyt.”