A Mexikói Nagydíj után Brazíliába érkezett a mezőny azzal a tudattal, hogy a legfontosabb kérdés már eldőlt: Lewis Hamilton 2017 világbajnoka. A második hely sorsa nyitott maradt, amelyre Sebastian Vettel és Valtteri Bottas maradt esélyes. Sok csapat azonban nem is a Brazil Nagydíjra készült, hanem a 2018-as autót fejlesztésére fókuszált. A Mercedes csapat is sok új elemet próbált már a következő idényre Hamilton autóján, ezt egyébként Toto Wolff, a Mercedes főnökre is megerősítette. A hétvégi futam Felipe Massa számára volt különleges, aki utolsó F1-es futamára készült hazai közönsége előtt.

A pénteki edzésnapon Mercedes dominancia volt, Hamilton mindkét edzést megnyerte. A Red Bull és a Ferrari alkalmanként mentek egy-egy jó kört. Szombaton lógott az eső lába, de száraz pályán futották le az időmérőt. Meglepetésre Lewis Hamilton az első percekben falnak csapta az autót egy vezetői hiba miatt így megnyílt az út Bottas előtt, hogy a másik Mercedes kocsival megszerezze a pole pozíciót. Ez pedig így is lett, a Q3 utolsó mért körében néhány századdal beesett riválisa Sebastian Vettel elé. Kimi Räikkönen a harmadik helyre kvalifikált, majd a két Red Bull jött kicsit nagyobb lemaradásban.


Brazil Nagydíj: Bottas magabiztos volt az időmérőn

A vasárnapi futam napsütésben kezdődött. Hamilton a boxutcából kezdte a versenyt, az autójában MGU-H-t is cseréltek. A lámpák kialvása után Vettel megelőzte Bottast és az élre ugrott már az első kanyarban. Nagy csetepaté alakult ki, és hárman is kiestek már a verseny legelején. Jött a biztonsági autó a sok törmelék és a rossz helyen leparkolt kocsik miatt. Ez Hamiltonnak jött jól, hiszen néhány pozíciót máris nyert a kavarodással. A futam néhány kör múlva elindult. Daniel Ricciardo is hátraesett a kavarodás miatt és megpördült az autója.


Brazil Nagydíj: Sebastian Vettel végig magabiztos volt

Vettel kényelmesen tartotta előnyét, igaz Bottas próbált közel maradni. Az első négy helyezett néhány másodpercnyire vonatozott egymástól, felfértek egy képre a közvetítésben. Eközben hátul Hamilton és Ricciardo is elkezdte átlépni a mezőnyt, főleg az angol, aki az új erőforrásnak is köszönhetően néhány kör alatt már bőven pontszerző helyen autózott. Ricciardo pedig gyönyörű előzéseket is mutatott a célegyenes végi féktávot nagyon érezte.


Brazil Nagydíj: Lewis Hamilton időnként pokolian gyors volt

Az első boxkiállások után Bottas és a Mercedes megpróbálkozott egy elévágással, de nem jött össze neki, mert Vettel kerékcseréje is tökéletes volt, így pont a finn elé tért vissza. Verstappen jobban leszakadt már, csakúgy, mint Kimi Räikkönen. Eközben Hamilton a lágy gumikon tovább ment és 21-22 körrel a vége előtt kapta meg a szuperlágyakat, és próbált egyre közelebb férkőzni az élmezőnyhöz. Miután túl volt a kerékcserén, pokoli tempót diktált és folyamatosan csökkent a hátránya. Verstappent néhány körrel a verseny előtt utolérte és úgy ment el mellette motorerőből, hogy szinte nem is nevezhetjük előzésnek. Vettel eközben lerázta kicsit Bottast, aki nem tudott újat mutatni és beragadt a német mögé. Hamilton számára a dobogó volt a tét, Räikkönen ment előtte. A szuperlágy gumik elfogytak a brit alatt, és ez el is döntötte a sorrendet.


Brazil Nagydíj: Massa búcsúzik a hazai közönség előtt

Sebastian Vettel magabiztosan nyerte a versenyt, a második Bottas, a harmadik pedig Räikkönen lett. Lewis Hamilton 4. helye bravúr, Verstappen lett az 5., Daniel Ricciardo teljesítménye is tapsot érdemel, 6. helyre mentett a mezőny végéről. Felipe Massa kihozta a maximumot a technikából, és a hetedik helyen zárt, és méltó módon búcsúzott rajongóitól, Fernando Alonso pedig közvetlen mögötte lett a nyolcadik.

Az ezüst sorsa is eldőlni látszik Vettel javára, Bottasnak csoda kéne az utolsó versenyen, hogy legyen még erre esélye. Folytatás kettő hét múlva az Abu Dhabi Nagydíjjal, ami egyben a szezonzáró verseny is lesz. A legnagyobb izgalmat a konstruktőri hatodik helyért folytatott versenyfutás szolgáltatja, a Toro Rosso, a Renault és a Haas hat ponton belül található összetettben.

A Brazil Nagydíj első öt helyezettje:

 1. Sebastian Vettel
 2. Valtteri Bottas
 3. Kimi Räikkönen
 4. Lewis Hamilton
 5. Max Verstappen

A 2017-es F1-es egyéni világbajnokság állása:

 1. Lewis Hamilton 345 pont
 2. Sebastian Vettel 302 pont
 3. Valtteri Bottas 280 pont
 4. Daniel Ricciardo 200 pont
 5. Kimi Räikkonen 193 pont

A 2017-es F1-es konstruktőri világbajnokság állása:

 1. Mercedes 625 pont
 2. Ferrari 495 pont
 3. Red Bull 358 pont
 4. Force India 177 pont
 5. Williams 82 pont

Fotók: