Történések a Dakarról: Szalayék kalandosan kezdtek

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Január 6-án elrajtolt a Dakar rali, így a magyarok is megkezdték szereplésüket a világ második legnépszerűbb és egyik legnehezebb versenyén. Nem volt eseménytelen az elmúlt két nap.

Szalayék nehéz, de sikeres szakaszon vannak túl

Nehéz Dakar szakaszon vannak túl Szalay Balázsék és az Opel Dakar Team. Főleg, ha a 13-szoros Dakar győztes Stéphane Peterhansel mondja egy szakaszra, hogy embert próbáló volt, akkor azt el lehet hinni, hogy valóban az. A magyar párosnak több nehézsége is akadt és elég sok időt vesztett, de még így is a 42. helyen zártak, összetettben pedig a 41. helyről várhatják a folytatást, ami azért nem mondható rossz eredménynek.

A sivatagban az Opel Dakar Team, Szalay és Bunkoczi

A sivatagban az Opel Dakar Team

A vasárnapi szakasz legnagyobb része úttalan utakon zajlott a mezőny számára szűz dűnék között, az autósok rajtoltak elsőként. Ez azért lényeges, mert a motorosok nyomvonalai sem segítették őket útjuk során.

Szalay Balázs az alábbiakat nyilatkozta a trükkös és nehéz szakasz után:

„Igazi dakaros szakasz volt ez, olyan, amelyen annak idején Afrikában is elvérzett a mezőny fele, igaz, azok a pályák hosszabbak voltak. A pálya nehézségét jelzi, hogy az első száz kilométert öt óra alatt tettük meg, pedig a legnagyobb dűnét simán vettük, megelőztünk vagy tíz-tizenöt autót, utána azonban elszúrtam egy simának tűnő átkelést.”

„Elakadt előttünk az egyik orvosi autó, s mutatták ugyan, hogy merre kerüljünk, de rosszul, úgyhogy huszonöt perc ásás lett a következménye. Utána elment a töltés, az egyik kábel lejött a generátorról, és amikor visszatettük, akkor sem töltődött az akkumulátor, úgyhogy amikor a defektcsere után lefulladtunk egy dűnén, soha többet nem indult be a kocsi. Több mint fél órát vártunk, amíg valaki arra jött és segíteni is hajlandó volt, meghúzott minket és így tudtuk folytatni az utunkat a cél felé.”

Így kijelenthető, hogy kalandosan indult számukra a Dakar, pedig még csak az elején jár a verseny. A navigáció mindenki számára nehezebb lett, ugyanis a GPS nem mutatja az irányt, hogy merre kell haladni.

Akad dolga a szervizcsapatnak is, nem könnyű a 40. Dakar

Akad dolga a szervizcsapatnak is

Bunkoczi László navigátor is nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

„Úgy kell érinteni a pontokat, hogy nem látod, hol vannak, ami egyáltalán nem könnyű. Ma is előfordult, hogy csak száztíz méterre voltunk tőle, de mivel kilencvennél villan fel a teljesítést mutató jel, többször is vissza kellett fordulnunk ugyanoda. Ennek ellenére nem hagytunk ki egyet sem, bár volt, amelyiket húsz percig kerestük. Balázs elfelejtette mondani, hogy a nagy sietségben ugrottunk három akkorát, hogy az autó orrán a kamera a földet érte. Az őrangyalaink nem unatkoztak ma sem.”

A motorosoknak is kalandos az élet

Horváth Lajos „Laller” feladta a Dakart, ugyanis műszaki hiba lépett fel KTM motorkerékpárján. A váci motoros az első ellenőrző pont előtt is sokat küzdött a technikával, mely végül megadta magát. Lajos természetesen csalódott a történteket illetően, technikai sport lévén sajnos benne van a pakliban.

A másik magyar versenyző Dési János ellenben versenyben van és a 98. helyen áll jelenleg összetettben, szintén KTM motorral. Ő szerencsére technikai gondoktól mentesen folytathatja útját a 40. Dakar ralin.

Dési János még versenyben, KTM motorral

Dési János még versenyben

A Dakar eddigi hivatalos eredményei a verseny hivatalos oldalán elérhetőek.

Forrás: Opel Dakar Team

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Lancia 037 a szurkolók előtt hátulról fotózva
2018. október 16.
Az első napnak hatalmas lelkesedéssel és izgalommal vágtam neki...
Lángot lő az Audi az esti gyorson - oldalról fotózva
2018. október 16.
Van egy sztorim, ami úgy kezdődik, hogy péntek éjjel a San Marino-i várban... Érdekel?

További hírek