A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA), megváltoztatta a négykerékhajtású versenygépekre vonatkozó szabályokat, erre minden gyártónak és csapatnak fel kell majd készülnie. Az Opel Dakar Team úgy döntött, hogy újjáépíti autóját a Dakarra, és szeretnék kihasználni a szabályváltozás nyújtotta lehetőségeket. Az Opel Crossland X hónapok óta készül a csapat halásztelki műhelyében. Fontos, hogy jó munkát végezzenek, mielőtt elindul a hajó komp Dél-Amerikába és megkezdi hosszú útját az autóval.


Minden terepen helyt állt eddig az autó

„Új autót építeni mindig nagyon stresszes, ugyanakkor muszáj lépést tartani az idővel és az új szabályokkal" – nyilatkozta Szalay Balázs, az Opel Dakar Team pilótája, aki eddig 12 alkalommal állt rajthoz a Dakar-ralin. Hozzátette, hogy jó alapra tudnak építkezni ugyanis, az előző gép nagyon megbízható volt a sivatagban, így a zord körülmények nem okoztak neki nagyobb problémát. Az elsődleges feladat, hogy a lehető legjobb legyen az autó súlyelosztása. A rugóút 5 centivel lett hosszabb és az új kocsi szélesebb is lesz, ezáltal lejjebb kerül a jármű súlypontja. A versenyzők stabilabb autóra számítanak.


Itt még a tavalyi autót szerelik

Az elmúlt időszak szabályai elsősorban a kétkerékhajtású autóknak kedveztek. Az utóbbi időkben ezek verhetetlenek voltak, már a verseny elején meglógtak. Az erőviszonyok most egyenlőbbek lesznek, így a nem gyári csapatok közül is aki elkapja a fonalat és jó gépet épít, annak lehet esélye jó helyen végezni. Szalay Balázs szerint az autó az utolsó pillanatban fog elkészülni, addig dolgoznak rajta ameddig csak lehet. Jelenleg 7-8 ember tüsténkedik folyamatosan körülötte. Lesz egy tesztidőszak is majd, miután elkészülnek vele.


Horváth Lajos is készül

A motorosoknál a Dakarra készülő versenyző, Horváth Lajos november első hétvégéjén a nyirádi arénában, a Raid of the Champions viadalon indult. Ez a verseny volt a tereprali szakág utolsó futama idén. A felkészülés jól sikerült, Lajos mind fizikailag, mint lelkileg készen áll a megmérettetésre, ráadásul megnyerte a motoros kategóriát a nyirádi katlanban! A motort hamarosan hajóra teszik a francia Le Havre kikötőjében, hogy elinduljon egy hónapos útjára Dél-Amerikába.


Az új Peugeot, egy darabig biztosan az utolsó

További hír a Dakar tájáról, hogy a Peugeot gyári csapatnak ez lesz az utolsó versenye jó darabig. A franciák letarolták előző években a mezőnyt, most is egy teljesen új autóval készülnek a 40. versenyre, de utána befejezik. Ezt Bruno Famin jelentette be a csapat utolsó marokkói tesztjén.