Új autót épít az Opel Dakar Team!

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Új kihívás, új autó és új lehetőség. A csapat sokszor megküzdött már a változó szabályok miatt kihívással, remélik most is sikerülni fog ezeknek megfelelni a történelmi verseny előtt.

A Nemzetközi Autómobil Szövetség (FIA), megváltoztatta a négykerékhajtású versenygépekre vonatkozó szabályokat, erre minden gyártónak és csapatnak fel kell majd készülnie. Az Opel Dakar Team úgy döntött, hogy újjáépíti autóját a Dakarra, és szeretnék kihasználni a szabályváltozás nyújtotta lehetőségeket. Az Opel Crossland X hónapok óta készül a csapat halásztelki műhelyében. Fontos, hogy jó munkát végezzenek, mielőtt elindul a hajó komp Dél-Amerikába és megkezdi hosszú útját az autóval.

Minden terepen helyt állt eddig az autó, minden Dakaron és versenyen

Minden terepen helyt állt eddig az autó

„Új autót építeni mindig nagyon stresszes, ugyanakkor muszáj lépést tartani az idővel és az új szabályokkal" – nyilatkozta Szalay Balázs, az Opel Dakar Team pilótája, aki eddig 12 alkalommal állt rajthoz a Dakar-ralin. Hozzátette, hogy jó alapra tudnak építkezni ugyanis, az előző gép nagyon megbízható volt a sivatagban, így a zord körülmények nem okoztak neki nagyobb problémát. Az elsődleges feladat, hogy a lehető legjobb legyen az autó súlyelosztása. A rugóút 5 centivel lett hosszabb és az új kocsi szélesebb is lesz, ezáltal lejjebb kerül a jármű súlypontja. A versenyzők stabilabb autóra számítanak.

Itt még a tavalyi autót szerelik, a Silk Way versenyre

Itt még a tavalyi autót szerelik

Az elmúlt időszak szabályai elsősorban a kétkerékhajtású autóknak kedveztek. Az utóbbi időkben ezek verhetetlenek voltak, már a verseny elején meglógtak. Az erőviszonyok most egyenlőbbek lesznek, így a nem gyári csapatok közül is aki elkapja a fonalat és jó gépet épít, annak lehet esélye jó helyen végezni. Szalay Balázs szerint az autó az utolsó pillanatban fog elkészülni, addig dolgoznak rajta ameddig csak lehet. Jelenleg 7-8 ember tüsténkedik folyamatosan körülötte. Lesz egy tesztidőszak is majd, miután elkészülnek vele.

Horváth Lajos is készül, hamarosan kezdődik a Dakar

Horváth Lajos is készül

A motorosoknál a Dakarra készülő versenyző, Horváth Lajos november első hétvégéjén a nyirádi arénában, a Raid of the Champions viadalon indult. Ez a verseny volt a tereprali szakág utolsó futama idén. A felkészülés jól sikerült, Lajos mind fizikailag, mint lelkileg készen áll a megmérettetésre, ráadásul megnyerte a motoros kategóriát a nyirádi katlanban! A motort hamarosan hajóra teszik a francia Le Havre kikötőjében, hogy elinduljon egy hónapos útjára Dél-Amerikába.

Az új Peugeot, egy darabig biztosan az utolsó, kiszállnak a Dakarról

Az új Peugeot, egy darabig biztosan az utolsó

További hír a Dakar tájáról, hogy a Peugeot gyári csapatnak ez lesz az utolsó versenye jó darabig. A franciák letarolták előző években a mezőnyt, most is egy teljesen új autóval készülnek a 40. versenyre, de utána befejezik. Ezt Bruno Famin jelentette be a csapat utolsó marokkói tesztjén.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Az Opel Dakar Team párosa
2018. november 09.
A Margitszigeti Casinót egy estére ellepték az autók és minden a sivatagi versenyzés körül forgott!
Hamarosan elindul a Dakar rali!
2018. január 03.
Szalayék elindultak Peruba, hogy néhány év után ismét nekivágjanak a világ leghíresebb és legnehezebb sivatagi versenyének. A Dakar mezőnye január 6-án rajtol.

További hírek