Tömegbaleset törte meg az első futamot Vila Realban. Jól kapta el a rajtot Michelisz Norbert a harmadik helyről indulva, ám a szűk pályán nem volt helye előzni, így türelmesen besorolt Rob Huff és Mehdi Bennani mögé. Csakhogy a két Volkswagen-pilóta a második kanyarban összeütközött egymással, keresztbe álltak a pályán, és a fél mezőny egymásba szaladt.

Egyetlen autó tudott csak tovább haladni, Michelisz Norberté, de az ő Hyundaiának is nekicsapódott az egyik Volkswagen, lényegében a vezetőülés felőli oldala eltűnt az autónak. Piros zászlóval azonnal megszakították a futamot. Bennani valószínűleg megsérült, mentő szállította el. Huff autójának elejéből alig maradt valami, kiszakadt a motor belőle. Thed Björk autója kigyulladt, ő a szélvédőt kirúgva mászott ki a kocsiból. Norbi is megütötte a jobb karját, jegelnie kellett.

Az első futam rajtrácsa Vila Realban, még az incidens előtt

Micheliszt nem engedték rajthoz állni az újraindításnál, mert sérült a bukókeret, pedig Huff és Bennani kiesésével az első helyről indulhatott volna.

Yvan Müller nem várt győzelmével ért véget az újraindított első futam, őt Esteban Guerrieri és Pepe Oriola követte. Gabriele Tarquini autója az utolsó körben lelassult, így a spanyol megelőzte letaszítva őt a dobogóról. Jean-Karl Vernay lett az ötödik. Összesen 15 autót intett le a kockás zászló az újraindított 1. futamon Vila Realban.

A futamgyőztes Mato Homola Michelisz Norbi és Nagy Norbi társaságában

A fordított rajtrácsos futamon a kilencedik pozíciót foglalta el Michelisz Norbert. A rajtnál ezúttal simán eljött a mezőny. Az első körökben inkább a mezőny végében zajlottak az események, voltak kisebb-nagyobb koccanások. Az ötödik körben kezdte meg a mezőny a jokerkört, amely mindenki számára egyszer kötelező, valamivel hosszabb nyomvonalú kört jelent. A versenyt a harmadik helyről induló szlovák, Mato Homola nyerte meg, aki már az első körben megelőzte Müllert, az élen haladó Gordon Shedden pedig többszöri pályaelhagyás miatt 5 másodperces büntetést kapott. Yvan Müller és Pepe Oriola állt még fel a dobogóra a második futamon. Jean-Karl Vernay végzett még Michelisz Norbi előtt.

Michelisz Norbert dobogóra állt a főfutamon

A főfutam rajtjánál Gabriele Tarquini megelőzte Micheliszt, aki ezzel visszacsúszott a harmadik helyre. Ezután a negyedik Oriola kezdte el szorongatni a magyar versenyzőt, de Norbi tartotta maga mögött a szemmel láhatóan gyorsabb Cuprát. Az ötödik körben beküldték a biztonsági autót, mert Nagy Norbert autója rossz helyen állt meg. Az elöl lévők közül egyedül az éllovas Thed Björk töltötte le a jokerkört. A tizedik körben újra be kellett mennie a biztonsági autónak, mert Giovanardi elvitt egy bóját.

Ekkor még mindig csak Björk volt túl a jokerkörön. Két körrel később kiment a safety car, de hamarosan ismét mehetett vissza a pályára, ezúttal Gordon Shedden kiesése miatt. Az utolsó körre elengedték a mezőnyt, sokan ekkor, egymás után sorban teljesítették a jokerkört. Hyundai pilóták álltak a pódiumon Björk, Tarquini, Michelisz sorrendben.

A bajnokság állása a portugáliai versenyhétvégét követően: 

  1. Muller 182 pont,
  2. Ehrlacher 160, 2. Tarquini 160,
  3. Björk 148,
  4. Vernay 146,
  5. Michelisz 135,
  6. Huff 130,
  7. Guerrieri 129,

Forrás/Fotók: