2021. április 15. | 16:58

Megkímélt állapotú, kevés kilométert futott ritkaság keresi új gazdáját.

Eladósorba került egy Volkswagen Bogár, amely vadiújnak tűnik, pedig közel négy évtizeddel ezelőtt, 1983-ban gurult le a gyártósorról. A veterán jármű kiváló állapotban van, értékét növeli, hogy teljesen eredeti, olyannyira, hogy az ülések még mindig be vannak csomagolva a karcolásoktól és szennyeződésektől védő gyári műanyag fóliákba.

A VW Bogárhoz az eredeti kezelési kézikönyv, egy szerszámkészlet, a tartalék alkatrészek, egy ideiglenes okmány és két kulcskészlet is jár. A mindössze 122 mérföldet (196 kilométert) futott autó ára 49 975 dollár (15 millió forint, aktuális árfolyamon számítva). A kocsi első tulajdonosa egy Gene Berg nevű gyűjtő volt, aki a mexikói Tijuana városában tett szert a négykerekűre.

Berg 1996-ban elhunyt, a felesége pedig eladta a Bogarat egy Danny Zepeda nevű VW-rajongónak, aki 10 évvel később egy olyan embernek adta tovább az autót Kaliforniába, aki pedig a Bogarak gyűjtésében lelte örömét. A most eladásra kínált példány azóta egy garázsban porosodott, de egy veterán autókra szakosodott „felfedező” segítségével szerencsére újra megláthatta a napsugarakat.

Az érintetlen utastérben mindent megtalálhatunk, amit egy VW Bogár fel tud mutatni, ide értve mondjuk a kesztyűtartót és a mai szemmel nézve elképesztően minimalista műszerfalat. A motorolaj és a sebességváltó olaj is friss a kocsiban, az üzemanyagtartályt pedig alaposan kiöblítették. Az akkumulátor, az üzemanyag-vezetékek és a szűrő is mind-mind cserélve volt a közelmúltban.

A nyilvántartásba soha nem vett Bogár álomszerűen indul, közlekedésre is maximálisan alkalmas, az eredeti abroncsai is megvannak még, bár ezeknek nincs sok haszna a közúton. Simán lehet, hogy valakinek majd megér 50 000 dollárt ez a kocsi, később aztán jóval több pénzért is túladhat rajta, már ha persze nem töri össze.