"Kicsit sárga, kicsit savanyú de a miénk."

Szinte halljuk is ahogy Kállai Ferenc, Pelikán József szerepében mondja ezt várva arra, hogy mikor viszi el ismét az a nagy fekete autó. Ma már nem tűnik olyan félelmetesnek az a bizonyos nagy fekete autó. A Gehilio's Garage legújabb videója azonban azt a filmet idézi meg ami bemutatta a ZIM-ek szerepét. 

GAZ-12 ZIM hátsó ülésén ül két férfi
Fotó: Imre Norbert 

Az autós csatorna ezúttal azonban mégsem az adott típusra helyezte a hangsúlyt, sokkal inkább a filmre való emlékezés került előtérbe. Korbuly Péter - aki ma már leginkább csak utánozhatatlan orgánumáról ismert - 1969-ben még a színészi pálya felé kacsintgatott és szerepelt is a filmklasszikusban. Virág elvtárs, azaz Őze Lajos mellett játszott a legtöbb jelenetben, ő alakította ugyanis az egyik testőrért. 53 év távlatából idézte most fel a forgatási élményeit. 

Őze Lajos fia, aki szintén elismert színész, Őze Áron pedig arról beszélt, hogy mennyi minden nem derülhetett ki annakidején a film kapcsán. Évtizedes sikerének kulcsát ő sem tudná pontosan meghatározni, azonban a film legendájához kétség kívül ma már az is hozzátartozik, hogy tíz évig be volt tiltva. Egy olyan rendszert kritizált amelyiket korábban még senki nem merte.

Méltó környezetet biztosított az interjúkhoz a Közlekedési Múzeum időszaki kiállításának helyszíne, benne az elmaradhatatlan nagy fekete autóval.