1010 km/h-val hasított a Kalahári-sivatagban a Bloodhound

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-11-19, 10:13

De ez még kevés volt a rekorddöntéshez.

A Bloodhound rakétaautó megint hallatott magáról, a szupergyors gép 628 mérföld/órával, vagyis 1010 km/h-val vágtázott a Kalahári-sivatagban található gyorsulási pályán, amely a Hakskeenpanon névre hallgat (ennek semmi jelentősége nincsen, de minden tiszteletem azé, aki csukott szemmel hibátlanul legépeli azt a szót, hogy Hakskeenpanon).

A Bloodhound 50 másodperc alatt ment végig a 8 kilométer hosszú pályán, a rakétautó csúcssebessége 1010 km/h volt, a járműre szerelt szenzorok ennyit mértek. A szörnyeteg olyan gyorsan ment, hogy három méterrel az első kerekek mögött lepergett a festék.

A Bloodhound rakétaautó hátulról

A gép pilótája, Andy Green azt mondta, hogy a következő években megdönthetik a ThrustSSC által jegyzett hangsebesség feletti rekordot, a brit sugárhajtású autó 1997 októberében 1223,657 km/h-val robogott a Black Rock sivatagban. A gépet egyébként ugyanaz a bizonyos Andy Green vezette.

A rekorddöntésre – ha egyáltalán lesz – viszont biztos, hogy nem mostanában kerül sor, mivel  a Bloodhoundot most szépen szétszerelik, az alkatrészeket pedig visszaviszik az Egyesült Királyságba. A projektben részt vevők a közeljövőben szponzorvadászatba kezdenek, hogy legyen elég pénzük a tesztek folytatásához.

Top Gear

Bloodhound Land Speed Record

Kapcsolódó írások

Bloodhound sugárhajtású prototípusa
2018. december 10.
A Bloodhound csapata nem fog eljutni a korábban célként kitűzött 1600 km/órás tempóig
A Bloodhound Land Speed Record rakétaautó oldalról fotózva
2019. november 11.
Ezzel a teljesítménnyel bekerült a TOP 10 szárazföldi rekorder közé, a végső cél pedig az 1228 km/órás rekord megdöntése.

További hírek