Kis híján drámába torkollott a Bloodhound rakétaautó 805 km/órás futása

Közzétéve:
2019-11-11, 14:17

Ezzel a teljesítménnyel bekerült a TOP 10 szárazföldi rekorder közé, a végső cél pedig az 1228 km/órás rekord megdöntése.

A Bloodhound Land Speed Record rakétaautó átlépte a 805 km/órás sebességet a dél-afrikai Kalahári sivatagban, de nem elégednek meg ennyivel. A volánnál Andy Green pilóta ült, aki a 20 km hosszú Hakskeen Pan pályán terelgette a szörnyet.

Azonban majdnem tragédiába torkollott a határok feszegetése, ugyanis a motor leállítása során az egyik tűzjelző beriasztott, Green időben el tudta hagyni a cockpitet, a tűzoltók kiérkezése után pedig bizonyossá volt, hogy szerencsére csak vaklárma volt.

A Bloodhound Land Speed Record rakétaautó szemből fotózva

A riasztást egy érzékelő váltotta ki, amelyet úgy terveztek, hogy 160 Celsius fokon jelezzen, a környezet 36 Celsius fokos hőmérséklete és az Eurofighter Typhoon sugárhajtómű hője pedig meghaladta ezt, így aktiválódott. A csapat azonban ezt is pozitív dologként fogta fel, mivel bebizonyosodott, hogy mind a tűzérzékelő rendszer, mind a tűzoltási folyamatok hiba nélkül működnek.

A Bloodhound szerelői kisebb, a karosszéria hátsó részén látható sérülésekről is beszámoltak. Ugyanis a homok és a kavics ilyen sebességnél úgy roncsolja a titánhéjat mint a selyempapírt.

A Bloodhound LSR hátulról fotózva

Az elért 805 km/órás sebesség azt jelenti, hogy a Bloodhound LSR bekerült a történelem 10 leggyorsabb autója közé. A csapat jelenleg egy újabb mérföldkő, a 885 km/óra elérését tűzte ki, melyet néhány napon belül el is akarnak érni. A végső cél pedig az 1128 km megdöntése.

Kapcsolódó írások

Bloodhound sugárhajtású prototípusa
2018. december 10.
A Bloodhound csapata nem fog eljutni a korábban célként kitűzött 1600 km/órás tempóig
A Bloodhound rakétaautó oldalról
2019. november 19.
De ez még kevés volt a rekorddöntéshez.

További hírek