2020. július 21. | 12:47

Az 5R002 jelzésű Shelby Mustang versenyautó egy igazi legenda.

3,85 millió dollárért (mai árfolyamon átszámítva 1,2 milliárd forintért) kelt el az az 1965-ös Shelby GT350R prototípus, amellyel Ken Miles versenyzett. A legendás kocsiért a Mecum árverési ház Indianapolisban megrendezett árverésén lehetett licitálni.

Ezzel Ken Miles egykori versenyautója lett minden idők legdrágább Mustangja, a korábbi csúcsot az a klasszikus Ford Mustang tartotta, amely a San Franciscó-i zsaru című filmben vált legendássá. Azért az autóért 3,4 millió dollárt fizetett valaki 2020 januárjában.

A most eladott Mustang is legendásnak számít: az 5R002 jelzésű GT350R volt az elsőként legyártott Shelby Mustang versenyautó, amely futamokon indult és futamokat nyert. A GT350R prototípus először 1965. február 14-én, vagyis Valentin-nap állt első ízben rajthoz. A Wimbledon White színben pompázó Ford Mustang volánjánál Ken Miles ült, aki meg is nyerte a versenyt.

A versenyautó száguldozás közben egy ízben eltávolodott a földtől, négy kerékkel úszott a levegőben (innen származik a „Repülő Mustang” becenév) a nézők előtt 1-2 másodpercig, ezt a pillanatot sikerült megörökítenie egy fotósnak. A képet aztán az összes amerikai autós magazin lehozta, így minden rajongó megismerkedett a kocsival. Az 5R002 jelzésű prototípuson tesztelte az új ötleteket és alkatrészeket Carroll Shelby és csapata, a változtatások aztán csapat második autóján (5R001) és a később legyártott 34 darab R-modellen is megfigyelhetők voltak.

A kocsi először 1966-ban cserélt gazdát, 4000 dollár ellenében a Ford Performance egyik mérnöke vásárolta meg. Két évvel később a Dale Wood, Russell Fish vásárolta meg az autót, utóbbi sorra nyerte a versenyeket vele. 1970-ben Mexikóba került a jármű, amit aztán magára hagytak egy nyitott fészerben. 1989-ben egy amerikai férfi visszavitette a Mustangot az USA-ba, majd kiállítási tárgy lett belőle Colorado államban. A Thoroughbred Restorations nevű cég aztán felújította az autót, amely most pontosan úgy néz ki, mint akkor, amikor elkészült. A felújított versenykocsi motorterében egy GT40 versenymotor lapul.