18 autópálya-rendőr kerülhet rács mögé

Tóth Balázs
Közzétéve:
2020-09-19, 23:04

A vádlottak némi kenőpénzért elnéztek különféle szabálytalanságokat.

2019 februárjában fogták el azt a 18 lebényi autópálya-rendőrt, akik a vádirat szerint megállapodást kötöttek egymással. Az egyenruhások az egyezség alapján az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán teljesített járőrszolgálatuk során "a további intézkedések mellőzéséért és a szabálytalanságok elnézéséért" rendszeresen jogosulatlan pénzösszegeket tettek zsebre - írja az MTI.

A szóban forgó autópálya-rendőrökre súlyos büntetés vár. Előnyért, hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint más bűncselekmények miatt végrehajtandó börtönbüntetést kért vádiratában a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség a rendőrökre.

rendőrautó

A vádolt személyek külföldi tehergépkocsikat, turistabuszokat ellenőriztek, majd azok vezetőitől pénzt kértek azért, hogy továbbengedjék őket, s a zöldhasúak elfogadását követően a szabálytalanságok esetén a felelősségrevonástól is eltekintettek.

Mint arról már többször olvashattál itt az Alapjáraton, arrafelé nem ritkák a túlsúlyos járműszerelvények, divatos nevükön "horrorkaravánok". A járőrök főként az ukrán, bolgár és román szállítmányokra specializálódtak, és viszonylag aprópénzért, 20 és 50 euró közötti összegért hunytak szemet a szabályok be nem tartása felett.

Az ügyészség egyezséget kötött a gyanúsítottakkal, akik mindannyian beismerő vallomást tettek. Büntetőjogi felelősségüktől függően kettő-három év végrehajtandó börtönbüntetésre számíthatnak, valamint eltiltják őket a közügyektől, s a jogtalanul megszerzett összegek határértékéig vagyonelkobzásra ítélhetik őket.

A döntést a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa fogja meghozni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

MTI

Kapcsolódó írások

Rendőrségi Audi TT-k
2019. november 25.
A magyar rendőrség leggyorsabb autói az elmúlt 4 évtizedből.
Heti kihagyhatatlan videóadag
2017. április 28.
A hétvége közeledtével a frissen megjelent autós videókból csemegéztem Nektek: hajsza, egyedi csónakszállítás, eldurvult fűnyírás, dízelpárbaj. Jó szórakozást! 

További hírek