20 híresség, aki versenyautóban csapatta – 2. rész

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2020-09-27, 12:41

Színészek, sztárok, modellek, akik nem féltek kipróbálni magukat a sebesség határait feszegetve.

Paul Walker

Walker, csak úgy mint Michelle Rodriguez, szintén többek közt a Halálos iramban filmeknek köszönheti azt, hogy befutott. Már a 2001-ben bemutatott első rész is hatalmas árbevétellel zárt, az amerikai színész pedig végig a szenvedélyének élhetett, nem csak a magánéletében, de még a filmben is. Paul Walker akárcsak több híresség, színész és gazdag ember, szintén előszeretettel gyűjtötte a jobbnál jobb autókat. Volt a garázsában Ferrari Testarossa, Rolls-Royce Ghost, a régi Mercedes-Benz 560 SL, vagy például egy Porsche 911 is.

Nem csak autógyűjtő volt, előszeretettel versenyzett is és próbálta feszegetni saját határait. Többek közt E92 M3-mal és Ford Boss Mustanggal is versenyzett. 2013-ban egy jótékonysági rendezvény után egy barátjával mentek próbakörre egy Porschéval, sajnálatos módon balesetet szenvedtek, a sérülésiekbe pedig mindketten belehaltak.

Paul Walker egy sportautó előtt a pusztában

Gene Hackman

A kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznek még az 1971-es Francia kapcsolat című filmben kellett üldözéses jeleneteket eljátszania, amiket zömmel ő is csinált meg kaszkadőr nélkül. A versenyzéshez közel állt a szíve, így 1983-ban indult Daytonában a 24 órás versenyen is. Akkori versenyzői mentora, Bob Bondurant azt nyilatkozta róla, hogy ő volt a legtehetségesebb híresség, akit valaha is oktatott.

Gene Hackman egy verseny után az autóban

Rowan Atkinson

Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson egy vérbeli angol komikus, akiről senki soha el nem hinné, hogy nem csak egy hatalmas autókedvelő, de még rendes szuperautók volánja mögé is szívesen beül, hogy versenypályákon élvezze a sebesség élményét. Egyik legismertebb sztori vele kapcsolatban, hogy még 1997-ben vásárolt mindössze 900 font értékben egy McLaren F1-es modellt, amit először egy kisebb ráfutásos balesetben, majd 2011-ben egy fának és egy villanyoszlopnak csapva tört össze.

A színésznek semmi baja nem esett. A történetben pedig a slussz poén az, hogy 2015-ben úgy adta el a járművet, hogy az új tulajdonos 8 millió fontot, azaz mai árfolyammal számítva 3,2 milliárd forintot fizetett ki neki. Úgy nyert a színész az egész sztorin 7 millió fontot, hogy közben kétszer volt összetörve az autó.

Imádja a régebbi autókat, de oda van a sportautókért is, így a gyűjteményben helyet kapott többek között egy Aston Martin Vantage, egy BMW 328, de a Rolls-Royce Ghost is. Klasszikus autókkal is sokat versenyzett, szereti ezt a műfajt is.

Rowan Atkinson a Mclaren F1-ese mellett, féloldalról

Jodie Kidd

A brit modell és televíziós műsorvezető nem csak a kamerák előtt jeleskedik, szokott versenyezni és nagy klasszikusautó-rajongó is egyben. Volt már meghívott vendég a Top Gear autós műsorban is, de azon kívül szintén megfordult már a versenypályán. 2004-ben ugyanis Kidd részt vett egy bolognai Maserati kupán, ahol a harmadik helyen tudtak végezni. Egy silverstoni verseny azonban szerencsétlenül alakult számára, hiszen balesetet szenvedett és kiesett a futamról. Nem sokkal később visszavonult a versenyzéstől.

Jodie Kidd egy Maserati mellett, féloldalról

Eric Bana

Bana Ausztráliában született és nőtt fel. Elmondása szerint ott máshogy működik az élet. Ahogy az ember cseperedik, ki kell válasszon egy márkát, amit onnantól kezdve egy életen át tud szeretni. Neki két választása volt: Ford vagy Holden. Bana nyilván a Fordra tette te a voksát, és ki is választotta a kedvencet: az 1974-es Ford XB Falcont.

Az ausztrál színész gyakran versenyez pályaautókkal is, vagy akár ralizni is szívesen megy. Egy ideig Porshce kupában is részt vett, ez is bizonyítja a tettvágyát. A Trója című film sztárja 2007-ben a Targa Tasmania ralin balesetezett, de szerencsére nem esett baja.

 Eric Bana és Mark Webber egy verseny rajtrácsán

James Dean

Ő az az amerikai színész, aki nem csak mint művész volt jelen a köztudatban, hanem versenyzőként is ismert volt. 1955-ben kapták fel, amikor megcsinálta a Haragban a világgal c. filmet. Ugyanebben az évben egy Porsche Speedsterrel versenyzett és nyerte meg kategóriáját.

Az álmai között szerepelt, hogy egyszer indulhasson az Indianapolis 500 versenyen, de hamar rá kellett jönnie, hogy a filmipar és a versenyzői karrier nem férhet össze. Még nem döntött egyik mellett sem, amikor az Óriás című film forgatása után épp egy versenyre utazott, az autópályán karambolozott és sajnálatos módon életét vesztette, mindössze 24 éves korában.

James Dean egy Porsche volánja mögött, elölről

Steve McQueen

Az amerikai színésznek nem volt könnyű gyerekkora, azonban ez sem akadályozta meg abban, hogy nagyon nagy pályafutása legyen. A versenyzés és a színészet az ő esetében is párhuzamosan ment és akárcsak Dean, úgy ő se tudott választani. 1971-ben viszont tudott még egy olyan filmet is csinálni, ahol ötvözni tudta a kettőt.

Korábban versenyzett hosszútávú futamokon is, hiszen világéletében imádta a sebességet, azon belül is a motorkerékpárok világa volt a kedvence.

Steve McQueen egy hosszútávú versenyen egy versenyautó mellett

George Lucas

A Star Wars alkotója, a filmipar egyik legmeghatározóbb alkotását csinálta meg, de amit még te sem feltétlenül  tudhattál róla, hogy fiatal korában autóversenyző volt. Első saját kocsija egy kis Fiat volt, később pedig egy kis Renault szervizben segített be. Ezután indult kisebb versenyeken, de az egyiken majdnem halálos kimenetelű balesetet szenvedett, aminek következtében inkább másféle irányba vette az irányt.

George Lucas egy versenyautó kormánya mögött oldalról

Paul Newman

A magyar származású amerikai színész volt talán a leghíresebb olyan művész, aki tényleg valós sikereket tudott elérni a színészetben és a versenyzésben is egyaránt. 1969-ben a Győzni Indianapolisban című filmben játszott is egy olyan srácot, aki arról álmodozik, hogy egyszer megnyeri az Indy 500-as versenyt. A forgatás után Newman megalapította a Newman/Haas/Lanigan Racinget. Később pedig ők lettek minden idők legsikeresebb IndyCar csapata.

Maga Paul Newman is versenyzett sok sorozatban, azokban is inkább hosszabb távú futamokon indult. Így lett az 1995-ös Daytonai 24 órás verseny legidősebb győztese a saját kategóriájában, 70 évesen.

Paul Newman egy versenyen az autónak támaszkodva, elölről

Matt LeBlanc

Ki ne ismerné Joey Tribbianit, a Jóbarátok olasz karakterét? A korszakalkotó sitcom hozta meg számára az elképesztő sikert, majd ezután került nem olyan régen a BBC stábjába, miután Jeremy Clarkson eljátszotta az utolsó esélyét is. A nagy hármas otthagyta őket, de Matt LeBlanc valamelyest tudott segíteni rajtuk. Már 8 éves kora óta nagy imádója az autóknak, és természetesen neki is van egy egész szép gyűjteménye tele különlegességgel. Ilyen például az 1973-as De Tomaso Pantera, a Porsche 911 Turbo S, vagy a Ferrari 458 Italia.

Matt LeBlanc egy autó volánja mögött

Ha érdekel, hogy a magyar hírességek garázsában milyen autók parkolnak, akkor nézd meg az alábbi videót.

Amennyiben nem indul el a videó, kattints és nézd meg Youtube csatornánkon.

Kapcsolódó írások

A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.
Mercedes Benz T80
2019. július 07.
A Mercedes T80-as volt a nácik csúcsgépe, amivel meg akarták dönteni a szárazföldi sebességrekordot. V12-es motorja egy Messerschmitt vadászgépből származott!

További hírek