2020. február 24. | 13:01

Állítólag nem a francia riválisát akarja lenyomni, legalábbis nem ez az elsődleges cél.

Már majdnem három év telt el azóta, hogy az elsőkerekes Honda Civic Type R 7:43.8-es rekordot futott a Zöld Pokolban. Tavaly májusban ezt a Renault Megane RS Trophy-R felülmúlta, ráadásul nem is kevéssel, ugyanis 7: 40.1-nél állt meg a stopper, ez pedig 3,7 másodperces különbséget jelent.  A Honda természetesen nem akarja átengedni az első helyet francia riválisának, bár a márka műszaki tanácsadója, Ko Yamamoto érdekes nyilatkozatot tett ennek kapcsán.

"Visszatérünk a Nürburgringre, hogy megnézzük, mit tud az új autó. Nem az az elsődleges cél, hogy megdöntsük a rekordot. Minden bizonnyal lehetséges, hogy a 2020-ban frissített Honda Civic Type R legyőzné francia riválisát, de a Honda fő célja az, hogy pontos képet kapjon arról, mennyire sikerült jól a fejlesztés” – mondta Ko Yamamoto.

A Honda bemutatta a 2021-es Civic Type R limitált kiadását, amelyből összesen 600 darabot készítenek. Bár a teljesítmény maradt 308 lóerő, a nyomaték pedig 400 Nm, az autó viszont 30 kg-mal könnyebb lett. Az újrakalibrált kormányzás és a jobban tapadó abroncsok remek kombinációjának köszönhetően simán jobb időt tudna menni a franciák körénél. A mérnökök természetesen bizakodóak, de az a majdnem 4 másodperc azért nem kevés. Ha sikerrel járnak, természetesen nem félnek majd tudatni a világgal.

"Ha ez az idő a leggyorsabb, akkor természetesen nem fogunk csendben maradni" – tette hozzá mosolyogva Yamamoto.

Időközben a 2020-as Honda Civic Type R ára enyhén emelkedett, de megéri a felár, mivel a Honda továbbfejlesztette a felfüggesztést, valamint a féket és motor hűtését is. Továbbá néhány esztétikai módosítást is elvégeztek, ami ugyan nem javít a fogyasztáson, de a szemnek kellemesebb.

Ami az árcédulát illeti, nos, az USA-ban 37 995 dollárért kínálják, amely átszámítva 12 millió forintot jelent. Ez nem is lenne olyan sok, pláne, ha összevetjük a vetélytársakkal.