2023. február 15. | 15:06

Az emelkedés legnagyobb mértékben egy vidéki nagyvárosban történt, de az elmúlt évekhez képest mindenhol drágultak.

Egy garázs mindig jól jön, ha az embernek van autója, motorja, esetleg több biciklije vagy csak szeretne egy kis műhelyszerűséget, ahova elvonulhat. Kertes ház esetében ezt könnyebb kivitelezni, nagyvárosokban azonban már nehezebb a kérdés.

Főleg most lehet problémás egy garázs megvásárlása, mivel országos szinten átlagosan 26,7 százalékkal emelkedett ezek átlagárak. Ezzel együtt viszont a kereslet is emelkedett, például 2022-ben az azt megelőző évhez képest 15 százalékkal.

Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy egyre többen autóznak, linárisan emelkedett a tulajok száma, amit most a magas üzemanyagárak vághatnak majd újra el. A másik viszont, hogy sokan befektetési céllal vettek garázsokat.

Bár a forint nem túl erős, de a garázs értéke állagmegóvás mellett nem zuhan. Így ahogy a pénz értéktelenedik, egyre többet kérhetünk érte, tehát a garázs értéke nagyjából stabil.

Ha a fővárost vizsgáljuk, akkor az derül ki, hogy a budai kerületekben 5,5-5,6 millió forintot is elkérnek egy garázsért átlagosan. Nincs nagy különbség a kerületek között, a XIII. kerületetben például 30 százalékot emelkedtek az árak 2022-ben az azt megelőző évhez képest.

Ennél jelentősebb emelkedések csak a külvárosi területeken érzékelhetőek, ott 5 millió alatt már nem igazán jutunk garázshoz. Ez a tendencia sajnos nem csak Budapestet, de a vidéki nagyvárosokat is érinti.

Debrecenben átlagosan 4, Miskolcon és Szekszárdon 4,5, míg Tatabányán akár 6 millió forintot is elkérhetnek egy garázsért, persze ez függ a város kialakításától is. A legmagasabb árak jelenleg Siófokon vannak az országban, ahol 7,4 millió forint egy garázs átlagára.

Persze érdemes garázs és garázs között is különbséget tenni. Nagyban eltérnek az árak, ha egy fedett beállóról vagy külön garázsépületről van szó. Emellett ide lehet sorolni a mélygarázsokban megvásárolható helyeket is.

Vannak már idehaza is robotizált garázsok, ahol egy automatikus rendszer viszi el autónkat az adott garázshelyre. Így a parkolással sem kell bajlódni. Egy ilyen garázshely például a New York-i Manhattenben 120 millió forintba kerül, erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Depositphotos