2023. június 02. | 17:56

A kiruccanást tervezőknek a jövőben online kell foglalniuk, a napidíj akár 10 euró is lehet.

Az olaszországi Velence a turisták egyik kedvelt célpontjának számít. Évente közel 14 millió látogatót számlál a lagúnák városa, a helyi önkormányzat azonban szeretné szabályozni a kérdést.

A cél: naponta egyszerre legfeljebb 100 ezer turistát beengedni Velencébe. Ennek érdekében a városvezetés 2024-től belépődíjat és foglalási kötelezettséget vezetne be. Eredetileg ezt már tavaly nyáron életbe léptették volna, ám eddig hiányzott a megvalósításhoz szükséges önkormányzati döntés.

A tervek szerint az internetes foglalási kötelezettség mellett belépődíjat is fizettetnének a turistákkal, melynek mértéke a szezontól függően 3 és 10 euró között mozoghat majd. A helyi lakosok és hozzátartozóik természetesen mentességet kapnak, valamint tanulók, munkanélküliek és kiskorú gyermekek számára sem szabnak meg fizetési kötelezettséget.

Aki nem vált belépőt, akár 300 eurós, átszámítva 111 ezer forintos büntetést kockáztat meg. A Velencében szállást foglalók a szállodától érkező visszaigazolással együtt fogják megkapni a belépésre jogosító kódot.

Az olasz város évente 13 millió eurós bevételre számít az intézkedés nyomán. A befolyt összeget a rendszer üzemeltetésére, valamint a helyi lakosok hulladékgazdálkodási költségeinek csökkentésére fordítják. A 2024-től bevezetésre kerülő belépők meglétét és érvényességét a városi rendfenntartó erők fogják ellenőrizni.

A velencei karnevál a téli időszak egyik leglátogatottabb eseménye Európában. Márciusban még arról írtunk, hogy a város híres csatornahálózatát a megszokottnál kevesebb csapadék miatt a kiszáradás fenyegeti. Nos, Olaszországban a május extrém mennyiségű esőt hozott, a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat emiatt törölték is a szervezők.

Pixabay