2020. december 03. | 13:54

Hakan Samuelsson vezérigazgató szerint egy évtizeden belül búcsút inthetnek a belső égésű motoroknak.

A Volvo vezérigazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy a svéd autógyártó 2030-ra teljesen elektromos márkává válhat. Korábbi közleményükben azt állították, hogy 2025-re a globális eladások felét szeretnék teljesen elektromos modellekből felépíteni, ám a belső égésű motorral felszerelt járművek gyártásának leállításával kapcsolatban nem fogalmaztak meg határidőt.

A Volvo idei eladásainak 20 százaléka származik alternatív erőforrással hajtott autókból, ám ezek többsége plug-in hibrid, hiszen az első teljesen elektromos modelljük, az XC40 Recharge P8 fejlesztése továbbra is zajlik. Hakan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója úgy véli, anyagi támogatás helyett világos határidőket kell megszabni a teljesen elektromos kínálatra való váltással kapcsolatban.

„Világos, átlátható szabályokra és határidőkre van szükség, hogy megszabadulhassunk a belső égésű motoroktól. Amint az emberek rájönnek, hogy a benzines és dízel autók nem képezik egy fenntartható jövőkép részét, könnyebb lesz az elektromos járművekre való átállás. Meg lennék lepve, ha 2030-ra nem teljesen elektromos kínálattal jelentkeznénk. A Volvo nagyon körültekintően fog eljárni, és azelőtt megkezdi az elektromos modellek szállítását, mielőtt más országokban megteremtenék a megfelelő jogi körülményeket” - fogalmazott Samuelsson.

A Volvo vezérigazgatója hisz a régimódi, világos szabályozásban. Amikor a biztonsági öveket, vagy a légzsákokat kötelezővé tették, ahhoz nem kellett semmilyen kreditrendszer, esetleg állami támogatás.

Szerinted egy évtized múlva valóban leáldozhat a belső égésű motorra felszerelt autók csillaga?