2019. március 05. | 00:14

A svéd gyártó így próbál véget vetni az ok nélküli száguldozásnak

A Volvo Cars bejelentette, hogy 2020-tól megjelenő modelljeikben korlátozni fogják a végsebességet 180 km/órára. Hogy mivel indokolják mindezt?

"Nincs ok, ami miatt óránként több mint 180 km/h-s sebességgel kellene haladnia egy autónak, legalábbis nem egy Volvónak. A 2020-tól bevezetésre kerülő sebességkorlátozás célja az életmentés" - mondta Håkan Samuelsson, a Volvo vezérigazgatója.

A Volvo első embere egy svéd rádiónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, ők mindig is élen jártak a biztonság tekintetében. Tisztában vannak vele, hogy az általuk tervezett sebességkorlátozás technológia bevezetése nem jelent gyógyírt mindenre, de megéri bevezetni már akkor is, ha egyetlen életet meg lehet menteni vele. Samuelsson hozzátette, a rendőrség által használt autóknál nem lesz ilyen korlátozás.

Ha mindez nem volna elég sokkoló, a svéd gyártó ennél is drasztikusabb lépéseket tervez: olyan technológiát vetne be, amely automatikusan korlátozná járműveik sebességét iskolák és kórházak közelében.

A korlátozás több kérdést is felvet. Mi történik akkor, ha éppen olyan valakit szállítanál kórházba, akinek azonnali beavatkozásra lenne szüksége? Ekkor is közbelép az automatikus sebességkorlátozás, és a megengedett limitnél még ésszerű mértékben sem enged gyorsabban hajtani? Ugyanez lenne a helyzet a kinn hagyott, már rég nem aktuális útépítést jelző táblákkal? Mi történik akkor, ha egy természeti katasztrófa elől kellene menekülnöd egy elhagyatott területen? Néhány kérdés talán a való élettől elrugaszkodottnak hat, de jobban belegondolva néhány biztosan "veled is megtörténhet" divatos szófordulattal élve.

Érdekes felvetés, a lenti videón látható esetnél kinek az életét mentené meg, ha korlátozásra kerülne a felvételen látható autó végsebessége....

Te mit gondolsz? Az autók végsebességének korlátozása, a sebességhatárok automatikus betartatása mesterséges intelligencia útján elősegíti majd, hogy kevesebb legyen a baleset az utakon? Nem volna ésszerűbb inkább a szabályok betartását notóriusan áthágók jogosítványának bevonása?

Én biztosan nem szeretnék olyan autót vezetni, ami ilyen "biztonsági technológiákkal" van felszerelve. Te hogy vagy ezzel a kérdéssel?