2022. február 01. | 10:20

Gyalogos- és biciklisbarátabbá válhat az osztrák főváros.

2040-re Bécs klímasemlegessé kíván válni, ezért a városvezetés egyebek mellett betiltaná az egyedi gázfűtést, illetve száműzné a benzin- és dízelüzemű járműveket az utakról.

Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok jelezte, hogy most több mint 400 000 egyedi olaj- és gázkazán található még a bécsi háztartásokban. Ezeket klímabarát fűtési rendszerekkel váltanák le, de a napelemes rendszerek beszerzését is megkönnyítenék a lakosság számára, a kisebbek telepítéséhez engedélyt sem kell szerezni az önkormányzattól.

2040-re pedig a benzin- és dízelüzemű járműveket is kitilthatják Bécsből, ahol a mobilitást és a közösségi közlekedést helyeznék előtérbe. A cél az, hogy a városban gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel bárhova el lehessen érni negyedóra alatt. Ha ezt az elképzelést sikerül átültetni a valóságba, akkor az emberek saját kocsi nélkül is elboldogulhatnának a mindennapok során, a politikusok legalábbis ezt így gondolják.

Autók parkolnak az egyik bécsi utcában

Ezért persze tenni is kell, a város a jövőben háromszor annyi pénzt költ a közösségi közlekedéssel, biciklizéssel és gyaloglással kapcsolatos infrastruktúra fejlesztésére, mint útépítésre, közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája. A tervek szerint a tömegközlekedők minden vonalon elektromos járműveket vehetnek igénybe az utazáshoz - már 2040 előtt.

A polgárok is megoszthatják a klímavédelemmel kapcsolatos gondolataikat, ezeket kiértékelik és összefésülik, majd a használható elemeket belegyúrják a projektmunkákba. Ezek megvalósításához Bécs évente 6,5 millió euróval járul hozzá.