2023. július 19. | 06:24

Rengeteg baleset történt a vasúti átjáróknál, így muszáj volt drasztikus lépéshez folyamodni. A jelek szerint bevált ez a húzás.

Temérdek mennyiségű tragikus kimenetelű baleset történt vasúti átjárókban az elmúlt hónapok során. Ezek közül rengetegről mi is beszámoltunk.

Az elrettentő esetek ellenére sokan úgy érezték, hogy ilyesmi csak másokkal fordulhat elő. Rendszeresen volt, hogy a tilos jelzés ellenére hajtottak fel a járművezetők a vasúti sínekre.

2023-ban azonban pozitív fordulat történt, ami a vasúti átjáróban történt baleseteket illeti. Eddig idén 31 baleset következett be. Ezen szerencsétlenségeknek egy halálos áldozata volt és két súlyos sérültje.

2022-ben ugyanebben az időszakban 54 ilyen baleset történt. Ebből kilenc tragikus kimenetelű volt, összesen 19 halálos áldozattal, valamint 6 súlyos sérülttel.

A MÁV a vasútbiztonsági kampány sikerességében látja a javulás okát. Ez az akció még 2022 áprilisában indult “Érj haza biztonságban!” címmel.

A kampány idén is folytatódik, az első állomása július 19-én szerdán esedékes a siófoki Nagystrandon. A nyáron lesz még ilyen akció Balatonszemesen, Zánkán az Erzsébet táborban és Szántódon is.

A közúti közlekedésről szóló törvény is módosult annak érdekében, hogy csökkenjen a balesetek száma. A közúti közlekedés szabályait megsértőkkel szemben kiszabható közigazgatási bírságokat 30%-kal megemelik.

Idén szeptembertől a vasúti átjárón való áthaladásra- vagy a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megszegése akár 390 ezer forintos közigazgatási bírságot is vonhat maga után. Úgy tűnik, a járművezetők erre már felkapták a fejüket, és biztos ami biztos alapon már most jobban ügyelnek a szabályok betartására.

A MÁV kiemelte közleményében, hogy az elmúlt 15 év során vasúti átjáróban nem történt halálos kimenetelű baleset a vasút hibájából. Amikor tragédia következett be, akkor minden esetben a sofőrök figyelmetlensége vagy a közlekedési szabályok megszegése állt a háttérben.

Police.hu