2019. május 06. | 16:38

Klórszennyeződés került a Barátság vezetékbe még az oroszoknál, emiatt kénytelen Magyarország a tartalékokhoz nyúlnia

Még április 19-én történt, hogy a Magyarországot is ellátó Barátság-olajvezetékben klórvegyület szennyezést találtak. Ez már csak azért is probléma, mert az ilyen szennyeződéssel rendelkező kőolajat nem lehet csak úgy finomítani, ugyanis a klór iszonyatosan korrodálja a finomító rendszereket.

A helyzet nem túl kedvező se a magyarok, se az oroszok számára. Utóbbiak már azt is kijelentették, szándékos szennyezés történt, az orosz Transznyeft állami vállalat már büntetőeljárást is kezdeményezett. Oroszország gazdaságának sarokköve az energiahordozók kitermelése és értékesítése, így egy ilyen probléma komolyan megingathatja az amúgy se túl erős, az utóbbi években erősödni képtelen orosz gazdaságba vetett hitet.

Több állami cég végzi közösen az orosz kőolaj és földgáz kitermelését, viszont nyomon tudják követni, hol került a hiba a gépbe. Igor Gyomin, a Transznyeft olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója elmondta, már kezdeményezték a büntetőeljárást, ugyanis szerintük a kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat mérőállomásain került a klórszennyezés a vezetékbe.

A szennyeződés miatt a magyarok nem is veszik át az orosz olajat. Viszont a százhalombattai finomítót valamivel el kell látni, úgyhogy nem volt túl sok választás, múlt hét kedden felszabadítottak 400 ezer tonna kőolajat a biztonsági tartalékokból. Ez csak részleges felszabadítása a teljes biztonsági kőolaj-készletnek, 60%-a, de az összes kőolajtermékkel együtt még rendelkezésre áll a biztonsági kapacitás 70%-a.

Persze ezen kívül növelték az Adria-vezetéken keresztüli beszerzéseket is, de ettől függetlenül szükséges volt a biztonsági tartalékok felszabadítása, ezt Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár mondta. Emellett a Molnak eladott olajmennyiséget is visszapótolják a biztonsági tartalékba.

Elmondta továbbá, hogy az Adria kőolajvezeték 20 millió tonna éves kőolaj szállítási kapacitásával, amiből évi 14 millió tonna érkezhet Magyarországra, kiváló alternatíva lehet a Barátság vezeték pótlására, ugyanis ez a mennyiség képes ellátni nemcsak a százhalombattai, de a szomszédos pozsonyi finomítót is. A múlt héten felszabadított mennyiség körülbelül másfél-két hónapra fedezi a százhalombattai kőolajfinomító termelését.