2023. január 27. | 13:01

Elég erőteljes huzavona juttatta odáig a területet, hogy 5 éven keresztül semmi haszna nem volt.

Hamarosan újra megnyitják a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér kettes terminálja előtti új parkolót, ami nem is annyira új. Egyszer már benne volt a tervekben, hogy új lesz, de nem lett, úgyhogy most majdnem a régi.

Arról van szó igazából, hogy még 2018 októberének elején lezárták azzal az indokkal, hogy egy modern, többszintes parkolóházat építenek a helyére. Ezt azonban a budapesti vezetés még azév decemberében elkaszálta annak ellenére, hogy a munkálatok már megkezdődtek.

Ezután intenzív malmozás kezdődött, aminek tavaly lett vége. Az üzemeltető úgy döntött, hogy visszaépítik a régi parkolót a régi formájában, csak modernebb elemekkel. Ennek például része lesz az is, hogy elektromosautó-töltőket is telepítenek majd.

Emellett a 786 férőhelyes régi-új parkolóban 8 autóbusz parkolót is kialakítanak utazási irodák túristabuszainak. Az itt leparkolók a munkálatok befejezése után fedett járdán juthatnak majd el a kettes terminál A és B részeire.

Bár a parkoló visszaépül, már most nem tervezik örökéletűre. Addig lesz használatban, amíg végre el nem kezdik építeni a régóta ötletként dédelgetett multimodális csomópontot.

Ez egy olyan központot takar a reptér részeként, ahova nem csak autóval, busszal vagy taxival lehet eljutni, hanem akár vasúton is. Ezt a projektet a harmadik terminálhoz terveznék építeni, ami még szintén sehol sem tart.

A harmadik terminál első használható részeinek elkészülését 2030 környékére datálják, viszont hogy a reptéri vasútvonal mikor készül el, arról egyelőre semmi hír. A reptér kapacitását egyébként szeretnék megduplázni, ehhez pedig 2025-re várhatóan az egyes terminált is visszanyitják majd. Míg 2022-ben 12,2 milliós utasforgalmat bonyolított le a létesítmény, a hosszútávú tervben évi 25 millió szerepelne.

Budapest Airport