2022. október 12. | 09:45

A férfi a dohány feldolgozásával foglalkozott, innen jött az ötlet, hogy haza is vihetne kicsit.

Egy debreceni hulladékgazdálkodási telepen dolgozott az a férfi, aki később társával többszáz kiló dohányt lopott el. A telephelyen dohányfeldolgozó cég helyezi el a megmaradt hulladékát, amit itt falevéllel keverve szennyvíziszapba nyomnak, így komposztálják.

A férfi feladata is ez volt, hogy munkagépével intézze a keverék elhelyezését, azonban amikor ez-az leesett a munkagép kanaláról, csak lefedte falevéllel. Felhívta ismerősét, aki megjelent egy platós teherautóval. Erre felpakolták a dohányt, lefedték falevéllel, majd a férfi társa elhagyta a telephelyet és egy debreceni ingatlan előtt hagyta a platós teherautót a rakománnyal együtt.

Másnap a telephely kamerafelvételei alapján az adóhatóság járőrei tartottak jövedéki ellenőrzést, ahol megtalálták a dohányt. Az anyagot elszállították, szétválogatták és megállapították, hogy 600 kilogramm dohányterméket tulajdonított el a két férfi.

A szárított dohány jövedéki terméknek minősül és a mennyiség is jelentősnek számított, ezért engedélyköteles lett volna a beszerzés, ez a két férfinak nem volt. Emiatt jelentős mennyiségű alapanyagra elkövetett jövedékkel visszaélés elősegítésének bűntette miatt vádat emelt a a Debreceni Járási Ügyészség és indítványozták, hogy tárgyalás nélkül hozzon büntetővégzést a Debreceni Járásbíróság. A férfira és társára felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását kérték.

Magyarország Ügyészsége