700 milliárd forintért vesz harckocsikat Magyarország

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-09-10, 09:55

Bivalyerős dízelmotor dukál az ultramodern járműhöz.

A Magyar Honvédség több mint kétmilliárd euróból összesen 218 darab Lnyx-KF41 gyalogsági harcjárművet szerez be, tudta meg az MTI. A 700 milliárd forintos beszerzés része a honvédségi modernizációs programnak, egyúttal eleget tesznek vele az ország NATO kötelezettségeinek is, tudatta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Lnyx-KF41 gyalogsági harcjármű

Magyarországon is gyártanak majd ilyen harckocsikat, szám szerint 172 darabot, az első 46-ot azonban Németországban szerelik össze a magyar szakemberek társaságában, akik tehát külföldön készülnek fel a gyalogsági harcjárművek itthoni gyártására. A Rheinmetall már augusztusban megállapodott a magyar állammal egy helyi vegyesvállalat létrehozásáról és a páncélosflotta fejlesztéséről.

Hiúz harckocsi

A Lynx, magyarul Hiúz elnevezésű harckocsik ultramodernnek számítanak. A KF41 50 tonnát nyom, a jűrműben a kezelőkön kívül nyolc katona utazhat. A gépek meghajtásáról egy 755 vagy 1140 lóerős dízelmotor gondoskodik, változattól függően. Az izmos erőforrásnak köszönhetően a Hiúz akár 60 kilométer/órával is képes közlekedni, a hatótávolsága pedig 500 kilométer – papíron. A harckocsi változattól függően egy 30 vagy 35 milliméteres nehézgépágyút tud magával cipelni, illetve egy 7,62 milliméteres géppuskával is felszerelték. Ezenkívül páncéltörő rakéták és drónok indítására is képes a Hiúz.

Kotrábba már beszámoltunk róla, hogy Magarország összesen 12 darab Leopard 2A4 harckocsit lízingel, melyek kiképzés céljából érkeznek a honvédség állományába. A HM addig lízingeli ezeket a harckocsikat, amíg – 2025-ig bezárólag – be nem futnak a Leopard 2A7+ jelzésű tankok (szám szerint 44 darab). A Leopard 2A4 mozgatásáért egy négyütemű dízelmotor (MTU MB 873) felel. Egy 47,6 literes, 12 hengeres, többféle üzemanyaggal működő, turbófeltöltésű, folyadékhűtéses erőforrásról van szó.

A Leopard 2A4 maximális sebessége 72 km/órában van megadva, a hatótávolsága pedig 550 kilométer. A hírek szerint a „nagymacska” a 60 százalékos emelkedőkkel és a 30 százalékos oldalirányú lejtőkkel is meg tud birkózni. Megfelelő előkészítés után a Leopard 2A4 akár 4 méteres mélységű víz alatt is képes áthaladni, a lépcsőmászó képessége pedig 1,1 méter. 

Kapcsolódó írások

Katonai konvoj
2020. július 21.
A zárt menetoszlop a hegyeshalmi határátkelőnél lép be az országba.
Szürke BMW két keréken
2020. május 27.
A veszélyhelyzet és a különleges jogrendi állapot is megszűnhet hamarosan.

További hírek