A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint kedd estétől katonai konvoj halad át több forgalmas magyar útszakaszon.

A katonák a Magyar Honvédség új Leopard 2A4 harckocsijait fogják szállítani a hegyeshalmi határátkelőtől az M1-es autópályán a 67-es számú kihajtó felé, az 1-es számú főúton a tatai laktanyába. A tervek szerint kedd este 10 óra és szerda reggel 6 óra között szállítják le az új Leopárdokat.

Katonai konvoj

A Magyar Honvédség arra kéri az autósokat, hogy az említett útvonalon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai szállítmányokat, tekintve, hogy azok a méretük és a sebességük okán eltérnek a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. Ugyanez elmondható lesz a katonai konvoj hosszárról és haladási módjáról is. A zárt menetoszlop járművei közé civil gépjárműnek tilos behajtani, a járművek haladását kísérőjárművek biztosítják a konvoj elején és végén.

Magyarország összesen 12 darab Leopard 2A4 harckocsit lízingel, melyek kiképzés céljából érkeznek a honvédség állományába. A HM addig lízingeli ezeket a harckocsikat, amíg – 2025-ig bezárólag – be nem futnak a Leopard 2A7+ jelzésű tankok (szám szerint 44 darab).

A Leopard 2A4 mozgatásáért egy négyütemű dízelmotor (MTU MB 873) felel. Egy 47,6 literes, 12 hengeres, többféle üzemanyaggal működő, turbófeltöltésű, folyadékhűtéses erőforrásról van szó. A Leopard 2A4 maximális sebessége 72 km/órában van megadva, a hatótávolsága pedig 550 kilométer. A hírek szerint a „nagymacska” a 60 százalékos emelkedőkkel és a 30 százalékos oldalirányú lejtőkkel is meg tud birkózni. Megfelelő előkészítés után a Leopard 2A4 akár 4 méteres mélységű víz alatt is képes áthaladni, a lépcsőmászó képessége pedig 1,1 méter.