750 ezer autó visszahívására kényszerül a Volvo  

Közzétéve:
2020-03-20, 09:01

A vészfék hibája miatt kellett meghoznia ezt a döntést a svéd autógyártónak.

A szoftverhibát a dán autóklub egyik tesztje során azonosították. A probléma a Volvo minden 2019. január 21-e óta legyártott járművét érinti. A teszt során egy XC60-as modell képtelen volt megállni az elé kirakott akadály előtt, annak ellenére is, hogy az autó jelezte a balesetveszélyes helyzet kialakulását. A hiba összesen 736 430 autót érint.

jobbkormányos Volvo XC60

Az alábbi videón látni, ahogy az autó az akadály felé halad, lassítás nélkül:

https://vimeo.com/397161504/4b8a6e41e4

A hibás XC60-at a Volvo megjavította, majd visszaszállították a vállalat göteborgi központjába. A svédországi telephelyen sikerült megállapítani, hogy a szoftverhiba a márka pontosan mely modelljeit érinti: V90, S90, V60, XC60, XC40 és XC90.

A svéd gyártó szerint a meghibásodás az első szélvédőn belüli AEB-érzékelőhöz vezethető vissza. A jármű ugyanis nem képes értelmezni a beépített hőmérséklet-érzékelő jeleit, így hideg időben jellemzően nem lassít, ha a kamera másik autót, kerékpárost vagy gyalogost érzékel. Az érintett modellek korábbi változatainál nem fordul elő ez a probléma, jól funkcionál az automata vészfék, ugyanis azokban a szoftver korábbi változata fut.

A vállalat elmondása szerint az érintett autók biztonságosan használhatók, mivel a hagyományos fékrendszernek nincs köze ahhoz az érzékelőhöz, így az képes teljes funkcionalitással működni.  A Volvót ez idáig nem értesítették ilyen jellegű problémáról, ahogyan személyi sérülésekről sem.

Volvo XC60 hátulja

A Volvo azt kéri a tulajdonosoktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a helyi forgalmazóval, hogy autóik hibáját mihamarabb, ingyenesen megjavíthassák.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Volvo elektromos autókat fog gyártani Kínában
2017. április 21.
A Volvo egyelőre meg nem nevezett típusát Kínában fogják gyártani és 2019-től lehet majd megvásárolni, jelentették be a Shanghai Autószalonon
Minden új Volvóban lesz elektromos hajtás
2017. július 06.
A svédek sem maradhatnak ki az ígérgetésből: csatasorba állítják a Polestart is, hogy 2019 után már minden Volvóban legyen villanymotor

További hírek