Ablaktörlő helyett lézer? Na, de Musk…

Közzétéve:
2019-12-04, 10:48

Elon Musknak érdekes ötlete támadt, lézersugarakkal helyettesítené az ablaktörlőket.

A Tesla idén jegyeztetett be az Egyesült Államokban egy igen szokatlan és érdekes dolgot. Ez annyit tesz, hogy a vezérigazgató szeretné, ha a hagyományos és mára unalmassá vált ablaktörlő lapátokat valami más váltaná fel. Az újfajta módszernek védelmező funkciója is lenne, mivel Musk attól tart, hogy a jelenlegi megoldás nincs jó hatással az önvezető rendszer érzékelőire.

Tesla Roadster lézeres technológiával tisztít szélvédőt

A Teslánál egy olyan új, lézeres technológia kifejlesztésén dolgoznak, ami a későbbiekben talán nem csak a Tesla modellekben, de más autóknál is felválthatja a jelenlegi ablaktörlők szerepét. A Teslasok.hu közleménye szerint a rendszer folyamatosan monitorozná az autó üvegfelületeit, mint például a szélvédőt, vagy az Autopilot szenzorainak lencséit, és ha bármelyiket szennyeződés éri, akkor működésbe lép a lézersugár, hogy letisztítsa azokat. A Tesla minden erejével azon van, hogy az önvezető rendszerek hibáinak számát zéróra redukálják, az újfajta technológia is ezen segítene. Bár a szabadalom elég bonyolultnak tűnik, a rendszer működése a való életben bizonyára nem lesz annyira nehézkes!

Tesla lézeres ablaktörlő szabadalom

Tesla lézeres ablaktörlő működésének felvázolása

A Tesla azt a részletet is meglobogtatta, hogy ha a rendszer beválik és jól teljesít, az általuk gyártott napelemek tisztítására is alkalmazható lesz! A legtöbb esetben szabad ég alá helyezett napelemek is koszolódhatnak, a kosz pedig leronthatja a hatásfokot, így elengedhetetlen azok tisztítása.

Tesla lézeres technológia tervezete

A licensz természetesen nem ad 100%-os garanciát arra vonatkozóan, hogy az ablaktörlőket tényleg felváltja-e majd a lézeres technológia, avagy sem. Minden esetre, Elon Musk fontolóra vette, a Tesla bejegyeztette.

Kapcsolódó írások

A Tesla Motors története
2017. január 25.
Minden autógyárnak megvan a maga kis története, de nincs még egy olyan, amelyik úgy és annyira változtatta meg a világot, mint a Tesla
Elképesztő lett a legújabb Tesla
2017. november 17.
Elon Musk bemutatta a Tesla legújabb gyermekeit és nem okozott csalódást. A Tesla Roadster elképesztő teljesítményre képes. A gyártó kamionjáról is lehullt a lepel.

További hírek