2021. november 09. | 11:19

Németországban felütötte fejét az energiaválság.

Adócsökkentést javasol az energiaárak elszabadulása miatt a bajor tartományi miniszterelnök. Markus Söder szerint átmenetileg 7 százalékra kellene csökkenteni az üzemanyagok általános forgalmi adóját.

A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Berliner Morgenpost című lapban megjelent nyilatkozatában kijelentette, valamit tenni kell az áremelkedés ellen, még a tél beköszönte előtt. Söder az új szövetségi kormány helyében a 19 százalékos kulcs helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolná az üzemanyagokat, legalábbis átmenetileg.

A bajor kormányfő egyéb javaslatokkal is előállt, többek között az áramszolgáltatókat terhelő úgynevezett villamosenergia-adó legalacsonyabb szintre történő csökkentését is támogatja. Söder a szegénységben élő polgárok számára külön támogatást biztosítana a fűtési költségekhez.

A német politikus a földgáz világpiaci árának elszabadulásával kapcsolatban megjegyezte, nem lenne rossz, ha kiadnák az engedélyeket az orosz földgázt Németországba – Ukrajna és Lengyelország kikerülésével – szállító Északi Áramlat-2 üzembe helyezéséhez. A földgáz világpiaci árának drágulása más országokban is gondot jelent, részben ez a jelenség áll ugyanis az AdBlue-hiány mögött.

A németeknél hónapok óta egyre nagyobb feszültséget okoz az energia drágulása. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint októberben 18,6 százalékkal többet kellett fizetni az energiáért, mint 2020 októberében. A lakossági fogyasztók különösen nehéz helyzetben vannak, mert az áram és az üzemanyag ára is drasztikus módon emelkedik.