2022. április 20. | 13:40

Orbán Viktor miniszterelnök az árstop fenntartásán dolgozik.

A Magyar Ásványolaj Szövetség benzinkútjain 30 százalékkal több benzin és 36 százalékkal több gázolaj fogyott 2022 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, tudta meg az RTL Híradó.

Az emelkedő számok mögött elsősorban a fellendülő üzemanyag-turizmus keresendő, mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke. A november óta 480 forintért árult üzemanyagért a környező országokból is megéri átjárni tankolni. Az elmúlt hónapokban a magyar autósok is kipróbáltak olyan kutakat, melyeket a magas árak miatt korábban kerültek, ez is hozzájárult a forgalom növekedéséhez, mondta a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdos Eszter.

Kútoszlop
Kép forrása: Depositphotos

A kis, független kutak ugyanakkor rosszul jártak, a vásárlóerő elpárolgása és a maximalizált ár miatt elkönyvelt veszteségek miatt sokan közülük már bezártak. Az árstop nélkül most a normál benzin literje 588 forintba, 1 liter gázolaj pedig 656 forintba kerülne idehaza.

A magas árak miatt a Magyar Ásványolaj Szövetség szerint nem zárható ki, hogy valamilyen formában megmarad a kormányzati intézkedés május közepétől. De abban is biztosak a szakértők, hogy a jelenlegi helyzet sem tartható, a kormány viszont nem válaszolt érdemben az RTL Híradó erre vonatkozó kérdésére.

Az áprilisi országgyűlési választások megnyerése után Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, azon dolgozik, hogy az állam minél hosszabb ideig képes legyen fenntartani az áremelkedéseket korlátozó intézkedéseket. A Holtankoljak.hu szerint akár 300 benzinkút is bezárhat, ha továbbra is marad az ársapka a töltőállomásokon.