Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése szerint akár félmillió forintos közigazgatási bírságot szabhatnak ki a jövőben a szabálytalan vontatást végző, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvényekre akkor is, ha azok személyautókból vagy kistehergépkocsikból állnak.

Az ellenőrzés és bírságolás lehetőségének kiterjesztése az M1 és N1 járműkategóriákra lehetővé teszi a horrorkaravánok visszatartását, a rendszám és forgalmi engedély elvételét, derül ki az ITM közleményéből. A kapcsolódó jogszabály-módosításnak köszönhetően hatékonyabbá válik a járművek üzembentartóival, vezetőivel szembeni fellépés, ez pedig elősegítheti a súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó jelenség visszaszorítását.

A rendőrség eddig csupán a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók nem megfelelő műszaki állapotát, elégtelen rakományrögzítését ellenőrizhette és szankcionálhatta. A közúti közlekedési törvény vonatkozó rendelkezése a bírság vagy a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig teszi lehetővé a jármű visszatartását. Ez azt jelenti, hogy a szankcionálási hatáskör kiterjesztése a járműszerelvények forgalomból való azonnali kitiltását is előrevetíti. A továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése, írja az ITM.