Akasztják a hóhért: pénzbírságot kaphatnak a piroson áthajtó rendőrök

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-10-06, 11:40

A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, hangsúlyozta a BRFK sajtóügyeletese.

Pénzbírságot és büntetőpontokat kaphatnak azok a budapesti rendőrök, akik még a nyáron a piros jelzés ellenére fordultak rá a Dózsa György útra a Kerepesi útról a Puskás Aréna közelében. Nemrégiben egy harmadik budapesti rendőr is áthajtott a piroson, az BRFK tájékoztatása szerint mindannyiukkal szemben indul fegyelmi eljárás.

Piroson áthajtó rendőrautó

A rendőrök akkor büntethetik meg a kollégájukat, ha a felvétel alapján egyértelműen azonosítható, hogy a járőr hol és mikor hibázott, hangzik el az RTL Híradó riportjában. Az eljárás során azt is vizsgálják, hogy ki vezette a piroson áthajtó rendőrautót.

Pár napja a Bp-i Autósok Közössége osztott meg egy felvételt, amin az látható, ahogy egy ferencvárosi kereszteződésben pirosat mutat a lámpa, a rendőrautó ennek ellenére jobbra kanyarodik. Ez alaposan meglephette a szabályosan közlekedő BMW-st, de a sofőr időben reagált, így nem lett baleset az esetből.

„Mindegyik esettel kapcsolatban közigazgatási hatósági eljárás indult, melyek lefolytatása után a jogszabályban meghatározott mértékű pénzbírság kerül kiszabásra. A szabályszegést elkövető kollégákkal szemben fegyelmi eljárás indul. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania!” – hangsúlyozta a BRFK sajtóügyeletese.

Budapesten 2019-ben minden napra jutott egy olyan baleset, melyben az egyik karambolozó sofőr figyelmen kívül hagyta a jelzőlámpa piros jelzését, a statisztikák erről árulkodnak. A rendőrök szerint manapság a piroson való áthajtás az egyik leggyakoribb szabályszegés, nem véletlenül lepték el az országot a jelölt és jelöletlen rendőrautók, a „pofátlantanítási” sorozata bizonyíték rá, milyen sokan nem tartják be a játékszabályokat. De mint ezek az esetek is mutatják, néha a rendőrök is szabálytalankodnak, de ők sem úszhatják meg szárazon a dolgot, mivel nem állnak a törvények felett. A piroson való áthajtásért egyébként 50 000 forintos pénzbírság jár.

RTL Híradó

Bp-i Autósok Közössége

Kapcsolódó írások

1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról
2018. november 06.
A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói.
2018. december 04.
Persze a kérdés csak elméleti, a BMW i8 rendőrautó csak tanulmányként létezik, de elég mutatósra sikerült

További hírek