2020. november 18. | 09:40

20-as éveik elején járó fiatalokat kaptak el az egyenruhások.

Katalizátor-tolvajokat fogott a rendőrség Budapesten 2020. november 16-án kora este. Az enyveskezűek egy VII. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában próbálták lefűrészelni egy ott parkoló autó katalizátorát, de nem jártak sikerrel, a bűncselekményről értesített egyenruhások ugyanis akció közben csaptak le rájuk.

A biztonsági őr szúrta ki, hogy mire készülnek a fiatal budapesti lakosok a mélygarázsban, akik egy taxival érkeztek a helyszínre. A biztonsági őr értesítette a rendőröket is, plusz feltartotta a tolvajokat a zsaruk kiérkezéséig. A feltételezett elkövetőket lopás bűntett kísérletének megalapozott gyanújával hallgatták ki a VII. Kerületi Rendőrkapitányságon. A taxiból a bűncselekmény elkövetéséhez használt szerszámok is előkerültek, azokat a rendőrség lefoglalta. A tolvajok (a 22 éves H. József, a 23 éves R. András és a 24 éves F. Márk) őrizetbe kerültek, a nyomozók előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A katalizátor-lopások száma rendkívüli módon megszaporodott az utóbbi időben, nemcsak Budapesten, hanem más városokban is. A tolvajok azért kattantak rá a „platinázásra”, mert a használt, gyári katalizátorok elég jó áron értékesíthetők a feketepiacon. Ennek oka, hogy a katalizátor kerámia olyan nemesfémekkel van bevonva, mint az arany és a platina. A tolvajokat az sem érdekli különösebben, hogy ipari nemesfémekről és milligrammokról van szó a katalizátorok esetében.

Az ilyen típusú bűncselekmények elkövetése miatt az érintett járművek ideiglenesen üzemképtelenné válnak, az alkatrész kivágása közben pedig komoly károkat okoznak a tolvajok az autótulajdonosoknak.