kedd - 2022. szeptember 27.
11.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 688 Ft
D 764 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Áldását adta az EU az FCA és a PSA házasságára

A két hatalmas vállalat egyesülésével ők lehetnek akár a negyedik legnagyobb autóipari konszern a világon.

Már tavaly felmerült annak lehetősége, hogy két hatalmas autóipari cégcsoport, a PSA francia konszern és a Fiat-Chrysler egybeolvadva egy gigantikus együttest alkothat a jövőben. Árbevétel alapján így lehet a házasság a világ negyedik legnagyobb autóipari szereplője.

A feleknek azért is fontos ez, mert a járványhelyzet senkinek nem jött jól, egyes sajtóorgánumok pedig egyesen azt sejtették, hogy ez merőben hátráltathatja a fúzió létrejöttét. Ez azonban nem hogy negatívan hatott volna, még jobban gyorsította a tárgyalásokat. Az így létrejövő konszern nem kevesebb mint 18 márkát foglal magába, mint például a Fiat, a Jeep, a Ram, a Maserati, a Peugeot, az Opel vagy a DS. A két cég így a gyárak bezárása nélkül tud öt millió eurós (mai aktuális árfolyammal számolva 1,8 milliárd forint) költségcsökkentést elérni.

Az Európai Unió monopóliumellenes aggályai miatt a PSA vállalat ráadásul még azt is felajánlotta, hogy a Toyota Motors részére növeli a termelés mennyiségét a egyes modellek kapcsán. Az EU most meg fogja kérdezni a többi piaci szereplőt is afelől, hogy egyet tudnak-e érteni annak szerződéséről, hiszen ilyen esetben a fúziónak a piaci körülmények és többi résztvevő számára is igazságosnak kell lennie, hogy az üzleti verseny továbbra is életben tudja tartani ezt a nagy gazdasági ágazatot. A fúzióra ténylegesen 2021 első negyedévében kerülhet sor.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!