Állambácsi módosította az elektromos járművásárlási pályázat feltételeit

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-06-15, 09:01

Június 15-től lehet benyújtani a pályázatokat az állami támogatásra.

2020. május 20-án az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette az elektromos autók és robogók vásárlását ösztönző állami támogatási program folytatását. Június elején (egészen pontosan június 10-én) két lényeges pontban is módosították a pályázati feltételeket.

Nissan Leaf oldalról fotózva

A vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos beszerzési ár alatt a 2,5 millió forintot is elérheti gépjárművenként, a 11 és 15 millió forint között elérhető elektromos autók esetében az állami hozzájárulás összege legfeljebb félmillió forint. Elektromos segédmotoros kerékpárt cégek és egyéni vállalkozók, főként futárok vehetnek a pályázat keretében, a támogatás elérheti a beszerzési ár 55 százalékát a 100 ezer és 1 millió forint közötti robogók esetében.

A taxi használatú járművek az eddiginél magasabb támogatást kapnak, a keretösszeg esetükben 2 milliárd forint. Emiatt sokakban felvetődött az ötlet, hogy papíron megérhetné taxisnak állni. A beérkezett visszajelzések feldolgozása után bekerült egy korlátozás a pályázati feltételek közé. Ennek értelmében olyan személygépkocsis személyszállítással foglalkozó nem természetes személyek jogosultak az állami támogatásra, akik engedélyének kiállítási dátuma legkésőbb 2020. május 20. Az időbeli korlátozás a személytaxi szolgáltatásra nem érvényes.

A robogók esetében az ár felülről, míg a motor teljesítménye és az akku kapacitása alulról korlátozta a támogatható modelleket. Múlt héten a robogókra vonatkozó műszaki feltételek is módosultak, ennek köszönhetően most már további típusokra is lehet pályázni. Az IFKA honlapján bárki átnézheti a módosított pályázati feltételeket.

Elektromos robogókra vonatkozó műszaki követelmények

Június 15-től, vagyis mától lehet benyújtani a pályázatokat az állami támogatásra. Az ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat 2022. június 1-ig vagy a keretösszeg kimerüléséig tart. Az ITM bejelentése után számos gyártó árat csökkentett, annak érdekében, hogy növeljék a keresletet a villanyautóik iránt. Így tett például a Peugeot és a Nissan is.

Kapcsolódó írások

Elektromos autók vásárlását ösztönző program 2020
2020. május 20.
Újraindul az állami támogatás, ezentúl az olcsó villanyautókat még jobban támogatják.
2019-es Nissan Leaf elölről
2020. június 08.
A Leaf bizonyos változataira így a maximális állami támogatás igényelhető.

További hírek