457 helyszínen tartott házkutatást a román rendőrség és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). A nyomozók – akik 367 gyanúsította állítottak elő – egy feltételezett bűnszövetkezet romániai tagjai után kutattak, akiket azzal vádolnak, hogy 2017 óta körülbelül 2 millió dollár értékű üzemanyagot loptak az amerikai hadsereg romániai támaszpontjáról.

A becsült kárt az Amerikai Egyesült Államokat érte, közölte a román rendőrség. A bűnözők a Mihail Kogalniceanu katonai repülőtérre szivárogtak be, ami katonai támaszpont lévén eddig Románia egyik legszigorúbban őrzött létesítményének hírében állt.

Katonai repülőtér
Katonai repülőtér (a kép illusztráció)

Mint kiderült, a bűnbanda tagjai 2017 óta lopták a gázolajat a bázis generátoraiból. A műveletet végrehajtók az egyik beszállító cégnél dolgoztak, így sikerült a generátorok közelébe férkőzniük. A román ügyészség az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kormánya feljelentése nyomán kezdett vizsgálódni.

A bűnszövetkezetek elleni razziák során főleg az ember- és gyermekkereskedelemre, védtelen emberek kihasználására, migránscsempészetre, kiberbűnözésre és kábítószercsempészetre szakosodott hálózatokat vették célba a nyomozók, közölte a DIICOT.