2021. november 16. | 17:07

Fontos határidőre hívta fel a figyelmet az ITM tájékoztatója.

Az elszabaduló olajár és a magas infláció miatt a magyar kormány 2021. november 15-től 480 forintban rögzítette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát. Amelyik töltőállomás nem tartja be a Magyar Közlönyben megjelent szabályokat, bezárásra számíthat. Ilyen esetben egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható az adott egység átvétele és működtetése, ideiglenesen.

2021. november 18-áig jelentkezhetnek az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) azok az engedéllyel rendelkező vállalkozások, melyek készek lennének a bezáró benzinkutak átvételére és üzemeltetésére – olvasható a minisztérium közleményében.

A kutak kötelesek üzemszünetet tartani, amennyiben nem hajlandók 480 forintos literenkénti áron árulni a sima benzint és a gázolajat. Aki nem tartja be a szabályokat, 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságra számíthat, ismételt jogsértésnél legalább egy napra, legfeljebb hat hónapra be is zárathatja a benzinkutat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ismételt szabályszegés esetén a két szankció együttesen is alkalmazható, a bírságot kiszabó határozat ellen nincs mód fellebbezni.

A töltőállomások arra sem játszhatnak, hogy csak olyan prémium üzemanyagot árulnak, amire nem vonatkozik a hatósági ár, ilyen esetben is kötelesek lennének üzemszünetet hirdetni.