2021. november 12. | 11:35

Erre lehet számítani november 15-től a hazai sztrádákon.

Gulyás Gergely miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormány 2021. november 15-től 2022. február 15-ig befagyasztja a 95-ös benzin és a gázolaj árát a magyar kutakon. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében kivételezésnek nincs helye, vagyis az üzemanyag-árrögzítés valamennyi hazai töltőállomást érinti. Tehát az autópályán is olcsóbb lesz a tankolás.

Az árbefagyasztás a társadalom 98%-ának a problémáját kezeli, mondta a kormány nevében Gulyás a csütörtöki kormányinfón. Azt fontos tudni, hogy a prémium üzemanyagok és a 100-as oktánszámú benzin nem lesz olcsóbb hétfőtől.

A sztrádákon jellemzően 50-60 forinttal is többe kerül a benzin vagy gázolaj literje, mint a falvakban és városokban, az árak fixálása tehát érzékenyen érinti a szóban forgó egységeket. Trükközésre és a szabályok be nem tartására nincs lehetőség, ezt szigorúan ellenőrzik, azt a benzinkutat, amely nem tartja be az előírásokat, be fogják zárni, jelentette ki határozottan Gulyás Gergely.

Azok a töltőállomások sem lesznek könnyű helyzetben, akik eddig alacsony áron kínálták a benzint és a gázolajat abban bízva, hogy így több autóst tudnak magukhoz édesgetni. Korábban Horvátország hozott hasonló döntést, de ott kényszerhelyzetben volt a kormány, mert az emberek elkezdtek átjárni a szomszédos Boszniába tankolni és shoppingolni.

Magyarországon az üzemanyagárak nem drágák a szomszédos országokhoz viszonyítva, tömeges üzemanyag-turizmussal nem kellett számolnia Orbán Viktoréknak.

Napi.hu

Magyar Közlöny