Horvátország 30 napra befagyasztja az üzemanyagárakat, mert az ottani politikai hatalom nem szeretné, ha az emberek például Bosznia-Hercegovinában költenék el a pénzüket a szupermarketekben, éttermekben és benzinkutakon.

A horvát kormány döntésének értelmében a benzin ára 11, a gázolajé pedig 11,1 kuna lesz az országban 30 napon át. Ez átszámítva 530, illetve 534 forintot jelent, ami még mindig magasabb a hazai üzemanyag-átlagáraknál. Déli szomszédunknál egy liter benzin már 11,99 kunába, vagyis 577 forintba került, a gázolajért pedig 11,66 kunát, vagyis 561 forintot kértek a töltőállomásokon.

Kútoszlop

Az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy a drága üzemanyag ne hátráltassa a gazdasági fellendülést, ezt Andrej Plenkovic miniszterelnök mondta a kabinet legutóbbi ülésén. Tavaly az ország gazdasága 8,4 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány miatt, idén 8,5 százalékos növekedést várnak.

Plenkovicék félelme valós, a Dubrovnik Times arról írt, hogy a horvátok egy része már most átjár Bosznia-Hercegovinába tankolni, érezhetően fellendült az ottani benzinkutak forgalma, mióta Horvátországban felment az üzemanyagok ára. Persze a bosnyákoknál is tapasztalható drágulás a benzin és a gázolaj esetében, de még így is olcsóbban lehet ott tankolni. A Global Petrol Prices szerint egy horvát minden liter benzinen 2,5 kunát spórolhat, ha a szomszédos országban vételez üzemanyagot, ez pedig nem elhanyagolható differencia.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a horvátok a boszniai szupermarketekben és éttermekben is költik a pénzüket, vagyis nem az anyaország, hanem a szomszédos állam gazdaságát serkentik. Ez pedig nyilván nem tetszik a horvát kormánynak, amely az üzemanyagárak befagyasztásával igyekszik otthon tartani a vásárlóerőt.

A magyarok egyelőre nem járnak át tankolni Horvátországba, de ha ilyen ütemben drágulnak az üzemanyagok idehaza, akkor ez változhat. Sajnos reális esély van arra, hogy a jövőben akár a 600 forintot is elérje a benzin átlagára, annál a szintnél valószínűleg a magyar kormány már beavatkozna az árképzésbe.