2021. szeptember 30. | 13:59

A volt energetikai helyettes államtitkár vázolt fel egy lehetséges forgatókönyvet.

Ismét elszabadulni látszanak a magyar üzemanyagárak, aminek több oka van. Egyfelől a Brent olaj hordónkénti ára sokat emelkedett az elmúlt hetekben, a forint pedig nem tartotta jól magát a dollárral szemben az utóbbi időszakban. A kormánynak egyelőre nem érdeke közbelépni, de eljöhet az a lélektani pillanat, amikor kénytelen lesz belenyúlni az árképzésbe a jövedéki adó ismételt módosításával.

Idén először a benzin, majd a gázolaj átlagára emelkedett történelmi magas szintre, a kommentek olvasgatása közben hamar kiviláglik, hogy az autósok türelme fogytán van, egyre nehezebben viselik a folyamatos üzemanyagár-drágulást a magyar kutakon.

Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár korábban arról beszélt az ATV stúdiójában, hogy a magyar kormánynak nagy bevétele van az üzemanyagokból, nagyjából annyi, amennyi biztosan fedezi mondjuk az éves nyugdíjköltséget. Mint mondta, rengeteg pénz érkezik be az államkasszába a kutakról, az üzemanyagár nagyjából fele ugyanis adó. Idén áprilisban egyébként csökkent az üzemanyagok jövedéki adója, a benzin adója 120 forintra, a gázolajé pedig 110,35 forintra csökkent a tavasz derekán.

Magyarország kőolajimportra szorul, azt valutáért kell megvenni - ha rossz az árfolyam, az is felfelé nyomja az árat, mondta Holoda. Erre jönnek rá a további költségek, meg a jövedéki adó, és az áfa. A szakember kifejtette, hogy sok háztartásban ma már rezsiköltségnek számít az üzemanyag, ezért ha a kormány fontosnak tartja a rezsicsökkentést, akkor itt segítő kezet is nyújthatna az autósoknak akár azzal, hogy elkezdi csökkenteni az üzemanyagok áfatartalmát.

Holoda úgy látja, hogy a magyar kormány 6-700 forintos üzemanyagárnál szánhatja el magát a közbeavatkozásra, az tűnik a lélektani határnak, amit már nem tűrnének el szó nélkül a gépjármű-tulajdonosok. A 6-700 forintos literenkénti ár akkor realizálódhat a magyar kutakon, ha az árfolyam romlik, vagy az olajár emelkedik, mondta a szakember. Most a kettő egyszerre valósul meg, tehát jelenleg van esély a 600 forintos benzinárra.