2023. szeptember 15. | 17:35

Minden sofőrnek valamilyen mértékig szükséges, hogy ismerje az autó műszaki felépítését. Abban már koránt sem ennyire egyértelmű az álláspont, hogy mik azok a tevékenységek, amit egy sofőrnek saját magának meg kellene tudnia oldania.

Az ablaktörlő lapát kicserélése általában még nem gond, de egy izzót már egyre kevesebben tudnak cserélni, igaz, azt egyre nehezebben is lehet csak megoldani. Ugyanez igaz a karbantartó jellegű szerelésekre is: amíg az olajcsere van akinek rutin, másban fel sem merül, hogy ezt maga elvégezhetné. Nem fogunk igazságot tenni az otthoni bütykölés és az autószerviz felkeresése közötti döntésben, sokkal inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek közül legalább az egyikre szükség van.

A gépjármű otthoni szerelése korábban azért volt elterjedt, mert kényszer volt. Az autók gyakran romlottak el, a magyaroknak pénze se volt elég, ugyanakkor jóval kevésbé voltak specializáltak az alkatrészek. Ma már nem is lehet sok autót régi módszerekkel szerelni, akinek autója van, általában az ideje drágább mint a szerelő díja és a járművek megbízhatósága is sokat javult. Jellemzően már a tudás is hiányzik az otthoni szereléshez, így a kocsi bütykölése sokkal inkább néhány autós hobbija, mint sem mindenki számára szükséges tevékenység.

A megfelelő autószerviz kiválasztása

A gépjármű összetett szerkezet, ami rendszeres karbantartást és ellenőrzést igényel. Ha ezt meg tudjuk magunk csinálni és időnk is engedi, akkor jó megoldás lehet az otthoni szerelés. Ha nem, akkor gyakrabban kell felkeresnünk műhelyt, hogy ezt tegye meg helyettünk. Az autószerviz meglátogatása tehát nem csak akkor szükséges, ha elromlik az autónk, hanem annak általános karbantartása és ellenőrzése miatt is.

Ma már egyre több autószerviz osztja az Autó Pátkai álláspontját, hogy egy műhelynek nem az az igazi feladata, hogy egy már meglévő hibát kijavítson, hanem az, hogy folyamatosan üzembiztos járművet biztosítson a tulajdonosnak. Ehhez rendszeres ellenőrzések, karbantartások és a szerelő részéről olyan szemlélet szükséges, ami nyitott arra, hogy a célfeladaton túl is figyeljen és észrevegyen kialakuló, jelentkező problémákat. A hibák többsége így megelőzhető, annak bekövetkeztekor keletkező többletköltségek nélkül, előre tervezhető módon orvosolható.

Egyáltalán nem probléma tehát, ha apró-cseprő dolgokért is autószerviz segítségét kérjük. Nem fogunk hibázni olyan dologban, amihez mi nem értünk, nem megy el rá időnk és a szakszerű megoldáson túl hosszabb távon még spórolhatunk is mentalitásunkkal. Ehhez természetesen az szükséges, hogy olyan partnerre leljünk a szervizben, aki nem csak elvégzi a minimum feladatot, hanem gondját is viseli gépjárművünknek.

 

Lehet mi csak a téli abroncsainkat szeretnénk nyáriakra cserélni, de a gumiszerelő kiszúrhatja, ha már a fékrendszer egyes elemei kopottak. Figyelmeztethet, hogy a gumi jellegzetes kopása a futómű problémáját is jelezheti. Egy jó szerviz nem csak a cserét hajtja végre, hanem rögtön jelzi is, hogy milyen ellenőrzésre, esetleges javításra lenne szükség és azt mikorra lenne érdemes ütemezni. Ha hobbink a szerelés, akkor ezen jeleket mi is észlelhetjük és szükség esetén szakemberhez fordulhatunk. Ugyanakkor, ha a kerékcserét egy youtube videóról tanultuk meg tegnap - más szempontból lehet ez is dicséretes és egy szép hobbi kezdete is lehet - nem fogjuk észlelni ezeket a kezdődő hibákat, csak akkor, amikor már komolyabban jelentkeznek.

Az autónk az egyik legfontosabb és legdrágább használati tárgyunk. Akinek autója van, nehezen szervezi meg az életét annak kiesése esetén. Nem csak a munkába járás eszköze, hanem a családi élet megszervezésében is erősen támaszkodunk rá. Éppen ezért fontos, hogy számíthassunk rá, működése biztonságos és kellemetlen meglepetésektől mentes legyen. Áldozzunk karbantartására, hogy javítására kevesebbet kelljen. Törekedjünk arra, hogy olyan állandó szerviz partnert találjunk, aki érti helyzetünket, szakmailag felkészült és gondos munkájára. Járművünk szervizelésének a professzionalizmus mellett mindig bizalmon is kell alapulnia.

Pixabay